20120726
Erkin Koray - Cemalim (Autsaid3r acid floor re-edit)
Piesa originala la care am facut acest re-edit este din 1974 si are la baza un vechi cantec popular turcesc, despre Cemal, un fel de erou local din zona Capadociei. E o interpretare senzationala, asa cum a conceput-o Erkin Koray, o figura culta a rockului turcesc psihedelic anatolian al anilor '70. Mai multe detalii despre cantec aici, si mai multe despre Koray aici.
Cemalim-ul lui Koray este absolut superb, combinatie de ritmuri motorice de kraut, teme orientale si chitari spaniole. L-am descoperit in cautarile despre alte muzici decat cele occidentale si mi s-a parut perfect pentru o reinterpretare. Re-editul e discret, ceva kick drum multi-layer, loop-uri de percutie procesate, cateva linii de synth care aduc a 303 si mai multe efecte automatizate pe tot trackul, in asa fel incat sa ii dea un aer mai contemporan, atingand cat mai putin frumusetea originalului.
20120712
DUMINICA SURDA|MUZICA PENTRU FESTIVALURI IMPROBABILE
m-am intors in folderele trecute unde am redescoperit cateva piese mai vechi, semi-experimentale si semi-terminate facute sub numele de autsaid3r, ranforsat de formula-concept e.r.m.s. (electronic rock monster shit). le-am pus mai sus cu tot cu descrierea de mai jos, facuta mai ales pentru cei care sunt into music production.
piesele astea au cam toate ceva mai special legat de felul cum au fost concepute. sunt lungi si inglobeaza mai multe teme, ca un fel de minielectrosinfoniete (de unde si numele setului).
piesa testundoi este rezultatul procesarii unei inregistrari a banalului "testundoi", waveul a fost incarcat in samplerul din Ableton si programat pentru a obtine cel mai lung sunet cu cele mai mai lungi variatii (care nu se repeta) facut vreodata de autor. ce se aude e o singura nota care evolueaza pe parcursul mai multor minute, conform setarilor facute. aceasta nota monstruoasa a fost asezata pe o structura technoida, singura pretabila sa il sustina: asa a iesit piesa fake analogue youngman dream. e fake pentru ca nu e nimic analog intr-un calculator.
piesa black mo reverse e compusa din sample intoarse pe dos/reverse dupa o piesa autsaid3r, care suna ca un fel de glitch pop, adica asta. piesa cu shamisen este o combinatie de shamisen traditional japonez, procesat, careia i-am facut un mash-up cu o piesa de electronica culta (joseph riedl) procesata si ea. rezultatul a fost combinat cu percutie de dub si drum&bass, la o viteza mai mare decat cea la care a fost inregistrata + o linie de bass de dubstep, cu multe efecte pe master. piesa forest of amphetaminic percussion e o jucarie inventata de o un robot-drona, un fel de cutiuta muzicala bazata pe bass de dubstep sudat din mai multe sample si tratat ca un sunet de chitara. drum programming-ul e rigid, mecanic si supradopat cu amfetamina si se bazeaza exclusiv pe sample preexistente. de-asta o ia razna la un moment dat.
autsaid3r dixit : "mass open air karaoke in piata sf. anton. buzuruki live @ shaormeria greceasca. e(x)-wedding djs. piano beer. pisi house gigs. ubicuitous hiphop. nationwide brostep. manele ringtones. etnobotanics. popcorn parades. gojira seeds everywhere. folk samples over mass produced sounds: highly unprobable e.r.m.s. (electronic rock monster sh!t) festivals.
still loving dirty guitars, distorted trashy medium frequencies and stone deaf bass. josef riedl is sodomized by a pitchdown shamisen in some erratic hedonistic cults."
p.s. am stat si m-am mai gandit ca vaca de la fulga: chiar daca sintem pe internetul asta mare, tot mici si cu influente minuscule ramanem. tipul asta de cultura a entertainmentului electronic evoleaza in general cu salturi mici, si rar cu unele mari. am banuiala ca ultimele vin din intersectia dintre lucrurile facute (piese, festivaluri, concerte si genuri noi) si ecoul interior al acestora in subiectii experimentelor sonore. si nici macar din acestea, mai ales intr-o tara si o scena ca a noastra, fracturata la tot pasul de imposibila convietuire a ruralului cu urbanul, si a fortelor care trag in directii diferite (est-vest), fara ca cineva sa fi ajuns inca (din punctul meu de vedere) la o formula echilibrata si notabila. tot ce postam si publicam virtual, de la recenzii pana la teorii facebuciste, sint doar niste lupe subiective care deformeaza temporar stari si contexte de moment. nu e nimic obiectiv in ele. nu sunt vocea unei coletivitati care este "cumparata", adica se exprima in cadrul unor relatii comerciale. nici macar page rankul nu spune adevarul despre impactul in offline. cine are urechi... sa citeasca si sa auda.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)