20131124

For The Record: o carte de dialoguri esentiale despre muzica




Pentru a marca momentul implinirii a 15 ani de existenta si al recunoasterii globale ca una dintre cele mai progresiste institutii din peisajul muzical contemporan, Red Bull Music Academy a lansat For The Record, o carte de dialoguri esentiale purtate intre personalitatile muzicii contemporane care au schimbat pentru totdeauna felul in care se face si se asculta muzica.

Cu toate ca este o carte plina de istorie vie, For The Record nu este o carte de istorie, dupa cum nu este nici o simpla insiruire de texte abstracte despre o muzica facuta sa te miste. For The Record a dus mai departe ideea care a facut ca Red Bull Music Academy sa preia stafeta in ceea ce priveste dialogul global al muzicii. Asa cum la fiecare editie itineranta a Red Bull Music Academy, desfasurata mereu in alta capitala a muzicii globale, legende consacrate se intalnesc cu artisti emergenti pentru a crea noi structuri si noi hibridizari, For The Record aduce fata in fata, de fiecare data in alt oras, personalitati care altfel e putin probabil sa se fi intalnit vreodata in acest fel si cu acest scop.

Pe scurt, For The Record reuneste 15 conversatii purtate de diverse personalitati, in diverse studiouri din Amsterdam, Paris si New York. Daca este fascinant sa descoperi urmele lasate de generatii anterioare de muzicieni in piesele contemporane, este cu atat mai fascinant modul in care For The Record modereaza dialogul dintre greii industriei, in care fiecare partener de discutie implicat aduce propria istorie si propria amprenta in chestiuni diverse ca live performance, intrumente/interfete, conceptualism sau drumming si ritm.

Este o ocazie si un specacol rar - si probabil irepetabil - sa asisti la consemnarea intalnirii dintre membrii Buraka Som Sistema, rezidenti in Lisabona, si un ambasador al traditiei muzicale si culturale africane de talia lui Mulatu Astatke, parintele etiopian al Ethio-jazzului. Sau... sa fii martor la intalnirea unicat dintre Jaki Liebezeit, bateristul colosului krautrock Can, recunoscut pentru stilul sau metronomic perfect calibrat, si Bernard Purdie, unul dintre cei mai influenti si inovatori exponenti ai funk-ului, omul creditat pentru a fi colaborat, printre multi altii, cu The Beatles, James Brown, Dizzy Gillespie si Cat Stevens.

Rand dupa rand si fila dupa fila, For The Record deschide o lume fascinanta creata special pentru acest volum de conversatiile dintre Modeselektor si Mikky Blanco, Ben UFO si DJ Harvey, Robert Henke si Tom Oberheim, Matias Aguayo si Sly&Robbie, Benny Ill si Moritz von Oswald, Nile Rodgers si Martyn Ware, Gareth Jones si Metro Area, Cosey Fanni Tutti si Nik Void, Just Blaze si Paul Riser, Carsten Nicolai, Olaf Bender si Uwe Schmidt, Herny Chandler si Patrick Adams.

In plus fata de aceste conversatii, jurnalisti de top, printre care Philip Sherburne, Joe Muggs, Jeff ‘Chairman’ Mao si Sheryl Garratt, contribuie fiecare cu eseuri despre fiecare dintre personalitatile implicate. Impreuna cu vizualurile, fotografiile si designul grafic impecabile create de Chris Rehberger de la agentia Double Standards, cartea este una dintre cele mai pline de substanta publicatii despre starea curenta a muzicii si a industriei muzicale.

For The Record poate fi cumparata online aici.

20131114

(Imbatranesc la fel ca) Matthew Dear/Audion: Motormouth

Imbatranesc or what dar mai nou am o rezonanta acuta si speciala fata de orice piesa din categoria 4:00 A.M. si un soi de empatie aparte pentru Matthew Dear aka Audion.

Un interviu facut in Berlin cu ocazia lansarii penultimului sau album spunea ca Black City aduce un sound despre tot ce nu este muzica electronica: "Getting older, getting tired, saying more with less. Playing it a little bit slower."

Cum ziceam, am toate motivele sa rezonez, iar cand Matthew Dear se apuca de loopuri in calitate de Audion si face piese de techno hard cum e cea de mai jos, pentru ora aia speciala in care peretii transpira si fac bloc comun cu muzica, cred ca exista un fel de a-ti trai imbatrinirea/maturizarea pe care il am aparent in comun cu domnul de mai sus si de mai jos: dihotomic impartit intre zgomot si tacere, pentru care e nevoie de momente de contemplatie separate.

Iar acum ca e aproape 4:00 a.m. e momentul contemplatiei zgomotoase a peretilor transpirati ai vreunui oricarui club in care nici nu mai conteaza daca o sa ajung. Vorba lui Shere, clubul din capul nostru.





20131102

RBMA prezinta: Ada Kaleh, lansare la Colectiv

Invitati: Throwing Snow, Astroboyz, Gerd Janson, ViLLΛGE, Arme.

Red Bull Music Academy, zana buna si vrajitorul din Oz al dialogului global al muzicii, entitatea ce propulseaza pe scena mondiala toate talentele nedescoperite ale comunitatilor virtuale, prezinta un eveniment care ii aduce in fata publicului fix pe cei mai reprezentativi artisti care au absolvit anul acesta editia a 15-a a Academiei care a avut loc la New York.

Sunt artistii unei noi generatii care reuseste, poate pentru prima data in istorie, sa se exprime la fel de bine in cel putin doua medii artistice, folosind limbaje diferite. Si nu va ganditi la ceva abstract, nu, pentru ca acesti tipi crescuti de Youtube si Boiler Room, Ableton si Internet 2.0 (si, desigur, ceva facultati, mastere sau studii DIY), si-au acordat instrumentele si sensibilitatile la propriul lor puls, care suna al naibii de bine, de intelectual si de visceral in acelasi timp.

Pe scurt, daca, in regatul unit al muzicii electronice - unde suntem mai conectati ca niciodata la chiar pulsul viitorului, reinventat din franturi de trecut-prezent si din colaje de identitati artistice remixate si multiplicate intr-un joc de oglinzi in care realul devine din ce in ce mai virtual - ar exista un bal dat in cinstea acestor noi cavaleri ai explorarii sunetului de catre omul augmentat de tehnologie, Alexandra Pirici aka Ada Kaleh ar trebui sa fie gazda de onoare, Throwing Snw si Astroboyz, colegii ei de Academie, maestrii de ceremonie, iar invitatii alesi unul si unul din crema anului care trece. De aceea evenimentul se cheama cum se cheama, o lanseaza oficial in Romania pe Ada Kaleh, e pe 2 noiembrie si sigur nu va fi ultimul bal (de gen:)

Mai sofisticati, mai talentati, mai conectati, artistii care o vor seconda pe Alexandra Pirici/Ada Kaleh in aceasta seara, in nici o ordine particulara, sustin cu brio noul trend, fie ca ofera o viziune proprie a ceea ce ar trebui productia si versiunea live a muzicii electronice de azi, fie ca aduc o varianta originala si irezistibila a melanjului de piese rare, referinte reverentioase la clasici si sonoritati care vin din cele mai fierbinti zone ale muzicii de dans contemporane.
mareste


ADA KALEH (RO)
Biografia proiectului Ada Kaleh s-a tesut rapid in textura muzicii globale: la putin timp dupa lansarea acestuia intr-un cerc restrans de prieteni, Alexandra Pirici a debutat live direct la New York in cadrul Red Bull Music Academy. Serios-neserios (pagina contului de facebook se numeste Ada Kaleh with Beard), proiectul sau este o explozie de pop electronic deconstruit in forta de o artista care a luat-o sistematic pe langa cararile batatorite ale productiei de muzica de gen. Alexandra reuseste sa faca atat boxele cat si spiritul sa vibreze, cu versurile si vocea ei alien like descoperind o alta persona decat cea cunoscuta publicului pentru performance-urile in care socialul se intalneste cu politicul, iar arta monumentala si clasicizanta cu ironia, auto-ironia si cultura urbana.
Ada Kaleh live in the Boiler Room NYC
Red Bull Music Academy Radio: Ada Kaleh live
Soundcloud
Facebook


THROWING SNOW (UK)
Ross Tones aka Throwing Snow a absolvit in 2013 editia a 15-a a Red Bull Music Academy New York, dupa ce in 2012 si-a lansat primele doua materiale discografice, EP-urile Clamor si Aspera, la noul sau label Snowfall. Se poate lauda cu aprecierea unora ca Thom Yorke sau Giles Peterson pentru crearea si explorarea unor peisaje sonore vibrante, stranii si in acelasi timp reconfortante. Combina faimliarul si nefamiliarul in muzica pe care o produce, folosind mult field recording, elemente de folk, world music si electronica, la care adauga esenta emotionala estrasa din stiluri apuse. Cand nu creeaza genul de trackuri de club care fac barurile sa vibreze, mixeza ca DJ, isi conduce propriul label si lucreaza la una din cele mai solicitate agentii de consultanta in muzica din Soho. Unul din lucrurile pe care acest fost student in astro-fizica le intelege mai bine decat multi altii este ca desi un cantec este o borna care trimite atat inainte cat si inapoi, cautarea continua la infinit.
Throwing Snow Live in the Boiler Room
Red Bull Music Academy Radio: Throwing Snow live in the Boiler Room
Soundcloud
Facebook


ASTROBOYZ (ES)
Pentru ca tot am mentionat mai devreme domeniul astro-fizicii, urmatorul pe lista este un inginer de sunet din Galicia, coleg de Academie cu Ada Kaleh si Throwing Snow, care s-a mutat in metropola Barcelonei acum cativa ani si care poarta numele Astroboyz. Original un punk rocker, Alexandre si-a inceput proiectul Astroboyz in 2007 si a lansat pe Internet diverse piese pana sa ajunga sa se combine cu Struments Records pentru primul sau 12”, Pianobatacazoo. Astroboyz are un fetish special pentru soundtrackurile de film, a studiat compozitia de film la Universitatea de Muzica din Barcelona, si este un multi-instrumentist care a absorbit mai mult decat influentele obisnuite, astfel incat trackurile sale cu linii de bass tropical programat si sintetic sunt abil insotite de orchestratii si aranjamente subtile. Daca ai visat vreodata cu ochii deschisi la un viitor apocaliptic in care robotii se lupta cu robotii, fii convins ca arheologii de maine vor sustine ca Astroboyz a prevazut demult totul, cu singura diferenta ca profetiile lui au forma trackurilor si pot fi dansate.
Astroboyz DJ Mix @ Boiler Room
Red Bull Music Academy Radio: Astroboyz @ BoilerRoom NYC
SoundcloudFacebook


GERD JANSON (DE)
Gerd Janson este unul din cei mai iubiti membri ai echipei Red Bull Music Academy, un DJ inzestrat cu capacitatea de a dezgropa raritati care fac soldurile sa fie zguduite de cutremure iar sprancenele iubitorilor de muzica sa se arcuiasca in extaz. Fost un scriitor frecvent pentru revistele Groove si reviste Spex, Gerd Janson poate fi gasit deseori in juice barurile din aeroporturi, ca parte a circuitului DJ-ilor internationali. Iar asta mai ales atunci cand nu scoate releasuri semnate de Move D, Radio Slave, Tensnake si altii asemenea la propriul sau label Running Back.
Gerd Janson live @ Boiler Room Madrid
Facebook


ARME (RO)
Cel mai nou proiect Origami Sound si singurul live-performance based, duo-ul bucurestean ARME ii are ca membri pe Arapaima - Robert si pe EMPT - Bogdan. Probabil cea mai pertinenta si relevanta colaborare dintre doi artisti OS, ARME se bazeaza pe prietenie si gusturi comune in tot ce înseamna muzica exceptionala de club la nivel international. Influentele lor vin atat din techno si house cat si din diverse nise ale muzicii electronice, de la Jersey club pana la ballroom. EP-ul lor de debut urmeaza sa iasa pe 28 octombrie la Origami Sound.
Facebook

VILLΛGE (RO)
Desi pe internet s-a zvonit un timp ca ar fi un producator misterios din Catalunia sau Rusia, ViLLAGE este de fapt Vali Dragomir din Galati. Primele lui piese, Takeover si Dive (2012), au explodat peste noapte pe cateva canale YouTube binecunoscute (Majestic Casual, Eton Messy, Tammy Szu) ca sa ajunga rapid in atentia celor de la BBC Radio 1 si ulterior la nume ca Henry Saiz, 123MRK, Cashmere Cat, Toyboy & Robin, Adventure Club sau Asa, cu care a colaborat ca remixer. In 2013 ViLLΛGE a avut o serie de gig-uri la festivaluri autohtone importante ca Electric Castle, Rokolectiv sau Mioritmic si peste 18.000 de fani i-au devenit followeri pe soundcloud. ViLLΛGE urmeaza sa plece in curand intr-un mini-tur in UK, dupa care va incepe sa lucreze la noul sau EP.
Facebook

Ada Kaleh (RO) - live
Throwing Snow (UK) - live
Astroboyz (ES) - live
Gerd Janson (DE)
ViLLΛGE (RO)
Arme (RO) - live

Colectiv Club
Str. Tabacarilor nr. 7
2 noiembrie, ora 22:00
Intrare: Gratis < 23:00 > 20 Lei