20120226

Interviu ElectroBlog Ro



Dupa cum se stie, exista patru-cinci bloguri romanesti  (fgm, chestio, beatfactor.ro, nights.ro, hdmusic, dropdread, drumandbass.ro) dedicate muzicii electronice. Fiecare dintre ele este bine conectat la tot ce inseamna muzica electronica contemporana, cu toate astea primele doua sunt bloguri de referinta: in general tot ce misca pe scena de muzica electronica (internationala sau romaneasca) ajunge destul de devreme si acolo. Ce le este propriu acestor bloguri e ca evita sistematic mainstreamul (spre deosebire de urmatoarele doua, si nici nu sunt nisate pe un singur fel de muzica, ca ultimele trei).
Autorii acestora sapa dupa alternative si nu fac cultura de la zero, dupa cum nici nu se ocupa de aspecte istorice. De fapt aspectul cultural e ultimul care le preocupa. Sunt un varf sincronizat cu scenele de afara, care, admitand o doza de responsabilitate culturala aiurea si nelalocul, ii lasa pe ceilalti in bezna radiourilor made in RO care fac audienta pe seama tocarii neuronilor cu mereu aproape aceleasi piese din acelasi gen.

E motivul pentru care cineva s-a grabit sa arunce o punte intre un segment istoric al muzicii electronice facute la noi si publicul larg care o cunoaste exclusiv de la amintitele radiouri. Acest cineva este omul din spatele blogului ElectroBlog Ro. Blogul cu pricina, un new comer pe scena de electronica, a abordat o strategie diferita: in vreme ce toata lumea se inghesuie in preluarea si reblogarea de noutati din virtualul international sau descoperirea de talente autohtone, ElectroBlog Ro se concentreaza exclusiv pe zona de pionierat a muzicii electronice, cu scopul marturisit de a scrie prima carte despre artistii de gen din Romania. 

Blogul are un an de zile, pare destul de rupt inca de scena de evenimente si clubbing, si selectiv cu producatorii tineri de acum, pe care, cu retorica promovarii "adevaratelor valori" e posibil sa nu ii fi cucerit. Asa cum a cucerit publicul larg, fericit ca cineva tine in sfarsit lectii de istoria muzicii electronice romanesti. Pana acum a lansat o compilatie (ElectroBlog Ro - 1 year), despre care nu am vrut sa scriu inainte de a il cunoaste mai bine pe autorul ei. E e un caz mai mult decat interesant de initiativa virtuala 2.0 tipica, in care, pe fondul absentei unei prese specializate de muzica, un blog si sustinut de un demers tip hobby are toate sansele sa ajunga in mainstream. E un blog care ia locul "tatalui absent" al muzicii electronice si, cu tenacitate si un mic accent nationalist, incearca sa impuna o viziune proprie asupra ceea ce inseamna valori. Un blog care iata, face ordine in muzica romaneasca, chiar daca intr-un fel cel putin debusolant daca stai sa te gandesti ca, de exemplu, Iancu Dumitrescu si Aurel Stroe stau inghesuiti pe aceeasi pagina cu sa zicem Pnal si Posh 111. 

Dincolo de micile erori si derapaje inerente, initiativa a fost preluata (si) de Radio Guerilla, iar cartea va fi publicata curand. ElectroBlog Ro si-a propus sa scrie istorie, si se pare ca asta va face. In interviul de mai jos aflam mai multe.

Boing Bum-Chak: In primul rand as dori sa te prezinti: cine esti, cati ani ai, de unde esti si cu ce te mai ocupi (in afara de electroblog ro)?
ElectroBlog Ro: Mai înainte de toate salutări ţie, iniţiativei tale şi cititorilor tăi. Să zicem că just a normaly guy, pasionat până în pânzele albe de muzică electronică, românească, asta exclusiv de vreo cinci ani încoace. Mă numesc Septimiu, am 26 de ani, ardelean şi vin dintr-un cu totul alt domeniu, medicina.

Boing Bum-Chak: Cum ti-a venit ideea de a aduna la un loc pionierii muzicii electronice romanesti?
ElectroBlog Ro: Ideea a venit în felul următor. PC-ul meu s-a ticsit până la refuz cu muzică şi simţeam neapărat nevoia de a o împărtăşi. Cum muzician nu sunt, pirat nici atât, cel mai potrivit mod era să pun la cale un blog unde să postez muzica preferată şi să scriu despre artiştii mai puţin cunoscuţi, că har Domnului avem o mulţime. Pionierii i-am descoperit în nopţi nedormite, auzeam o piesă bună şi nu mă lăsam până nu ştiam toată discografia lor, colaborările, remixurile şi astfel se ramifica treaba până i-am descoperit pe toţi. De asta am susţinut întotdeauna, "citeşte, informează-te, ascultă !"

Boing Bum-Chak: Cum vezi legatura intre ei si scena electronica europeana si internationala?
ElectroBlog Ro: Asta e o paralelă foarte greu de analizat. La noi nu a existat ca în alte părţi o evoluţie firească, naturală, progresivă. La noi s-a produs acea "eliberare" în '90 şi s-a întâmplat cum a fost cu şoarecele scăpat în caşcaval. Multe idei nespuse, oameni care lucrau de mult timp dar nu erau auziţi, scenă cu potenţial dar retincentă. Iar pe partea comercială dorinţă de afirmare cât mai rapidă, ceea ce a dus la artificial, la fel ca orice evoluţie bruscă. Poate de aici nici nu se poate vorbi în prezent de o "legatură" între noi şi vest, încă mai trebuie câţiva ani să ajungem la acelaşi nivel, ci mai de grabă de o "fascinare" a scenei internaţionale de entuziasmul, energia, soul-ul muzicii noastre, care încă e în faza de maturizare. E ca un adolescent care te face să zâmbeşti cu energia şi vitalitatea lui. 

Boing Bum-Chak: Ai / intentionezi sa ai o pregatire academica in domeniu sau e pur si simplu o initiativa tip hobby caruia ii poti aloca timp?
ElectroBlog Ro: E pur şi simplu hobby, dar un hobby în care mi-am asumat multă răspundere, pentru că prin intermediul lui am cunoscut oameni la fel de responsabili şi pasionaţi ca şi mine.

Boing Bum-Chak: Care e algoritmul de cautare si introducere a artistilor in cuprinsul cercetarii? Adica dupa ce criterii ii prezinti?
ElectroBlog Ro: Cu toate că am evitat întotdeauna să fiu subiectiv în selectarea muzicii şi artiştilor, este imposibil. Nu ascult doar muzică electronică. Întotdeauna am insuflat pe blog libertatea "jonglării" cu orice stil muzical. Ascult absolut orice gen de muzică, în funcţie de starea mea psihică şi emoţională şi în timp mi-am format o oarecare cultură muzicală. Zilele libere merg bine cu downtempo-ul, iar frustrările sunt foarte bune prietene cu rock-ul sau drum and bass-ul. Dar nu e nici o ruşine ca duminicile să răsune frumos dulcea muzică populară. Astfel, în timp s-au sedimentat fiecare într-o părticică a creierului, care se activează şi trage un semnal de alarmă când e ceva de calitate.

Boing Bum-Chak: Cum definesti "adevaratele valori" in ce priveste muzica electronica?
ElectroBlog Ro: În ziua de astăzi se produce enorm de multă muzică, lansată la enorm de multe labeluri şi promovată de enorm de multe agenţii de booking şi site-uri.
Trecând prin atâtea filtre, evident se pierde din calitate. Aş zice că muzica de calitate e aceea care şi după zece ani încă îţi place. Majoritatea "hit-urilor" din ziua de astăzi sunt construite să provoace un boom, să aducă bani cât mai mulţi, în cât mai mult timp şi ce familie fericită avem. Iar după nici o lună, nici nu mai vrei să auzi acel single, te enervează, te scoate din minţi şi schimbi programul când e dat.

Boing Bum-Chak: Care crezi ca e relatia dintre electronica home listening si electronica de club? Din ce parte vii tu?
ElectroBlog Ro: Eu sunt mai de bedroom, cu muzica aceea care îţi pune la contribuţie neuronaşul. Însă când mergi într-un club sau la o petrecere, evident, simţi nevoia de ceva ce fredonează toată lumea, ceva care să-i aducă pe toţi la un loc, ceva comercial. Niciodată nu o să poţi să bei un pahar, să râzi, să dansezi şi să te simţi bine pe un bpm jos.

Boing Bum-Chak: Si legat de aceasta, care club/colectiv a fost poarta ta de intrare in electronica?
ElectroBlog Ro: Hehe.. îmi aduc aminte că aveam vreo 12 ani. Stăteam cu un cass mic mono sub patură noaptea, rec-ul cuplat şi pus pe pauză, să prind o piesă bună la puţinele emisiuni de gen. Apoi a doua zi, cu foarfeca în mână şi lacul de unghii a mamei, tăiam, lipeam şi faceam un fel de "compilaţii" care le ascultam zile întregi sau le dădeam la schimb cu prietenii. Să nu mai vorbesc despre adevăratele "afaceri" cu graffiti-uri la schimb cu difuzoare. Construiam apoi tot felul de boxe cu tatăl meu, led-uri, beculeţe, tot felul de improvizaţii. Mai erau şi plăcile, pick up-urile vechi. Dar timpul a trecut, au apărut pc-urile şi s-a cam pierdut din esenţă. Nu mai e la fel de palpabilă muzica.

Boing Bum-Chak: Din ce iti intretii blogul?
ElectroBlog Ro: Blogul a pornit de la bun început pe principiul free. A fost unul ca oricare altul, personal. Apoi am primit un feedback bun, am văzut că sunt şi alţii cu aceleaşi gusturi muzicale, iar mai apoi am primit semnale pozitive şi din partea artiştilor, care erau încântaţi de ce postez acolo şi de faptul că este cineva care le apreciază şi promovează muzica. A venit şi un nume, interviuri, mixuri, articole şi treaba a evoluat de la sine. Asta datorită în primul rând cititorilor, care au urmărit şi apreciat, precum şi a artiştilor, care au contribuit cu informaţii şi materiale, cărora le mulţumesc cu această cale. Tot timpul blogul a evoluat de la sine, l-am lăsat să fie purtat sub atentul feedback din partea celor care l-au vizitat. Astfel, s-a creat o comunitate zic eu, pentru care primează muzica. Până la urmă despre asta este vorba şi aşa e normal să fie.

Boing Bum-Chak: Ai un widget de donatii. Functioneaza? Reusesti sa acoperi cate ceva din costurile de intretinere a blogului?
ElectroBlog Ro: Niciodată nu am fost de acord cu publicitatea pe blog, tot ce am făcut a fost din pasiune, fără nimic în schimb şi asta aşa o să rămână. Doar de ceva timp, de când am extins ideea şi am iniţiat ceva proiecte pentru care este nevoie să găsesc o finanţăre, am ataşat un widget pentru donaţii. Dar trebuie să recunosc că incă nu am luat nici un ban de pe urma site-ului şi nu ar fi deloc o tragedie dacă ar ramâne aşa.

Boing Bum-Chak: Ai cochetat vreodata cu productia de muzica?
ElectroBlog Ro: Nu, nu am incercat deloc asta. Au fost doar la un moment dat ceva încercări de mixuri home made, ca orice puştan care simte nevoia să se exprime în vreun mod.

Boing Bum-Chak: Cati unici ai pe zi si care a fost evolutia vizitelor pe blog?
ElectroBlog Ro: În medie sunt cam 350 pe zi, în prezent. Au fost şi zile mai bune, dar şi mai rele, însă ce apreciez eu cel mai mult e că s-a creat o comunitate. De-a lungul timpului am realizat câteva sondaje de opinie pe blog despre cei mai buni artişi, albume, piese, etc.. şi am observat că gusturile celor care urmăresc blogul sunt destul de selecte, destul de underground. Sunt gustate informaţiile despre cei care se ştiu mai puţine în muzica electronică românească, iar toate astea denotă că există oameni care ascultă muzică de calitate şi care vor informaţii de calitate, iar asta valorează mai mult decât miile de vizite pe care le-ar putea avea site-ul.

Boing Bum-Chak: Care dintre postari genereaza trafic de vizite mai mare? (recomandarile, biografiile, interviurile etc.?)
ElectroBlog Ro: Am încercat să acopăr o paletă cât mai largă, cu biografii, recenzii, interviuri, mixuri, articole şi evenimente, iar mai nou o compilaţie creată cu ocazia aniversării unui an de la înfiinţare. Asta a venit ca o necesitate pentru blog, deoarece textul e text, dar până la urmă e vorba de muzică şi cu ea intri cel mai bine în casele oamenilor, iar de cealaltă parte era o necesitate pentru scena muzicală, pentru că avem o mulţime de artişti talentaţi despre care unii nici nu au auzit şi merită să fie promovaţi. Cele mai citite sunt bineînţeles biografiile. Absolut toate au fost create de la zero, fără nici un copy/paste de pe alt site cum e la modă şi nu am agreat asta niciodată. Am încercat înrordeauna să fie cât mai realistice, cât mai corecte datele, pentru că internetul e plin de informaţii false. De aceea multe dintre ele sunt luate direct de la artişti, ocazie cu care le mulţumesc pentru tot. După biografii mai vin în preferinţe articolele, mixurile şi interviurile.

Boing Bum-Chak: Pari destul de apropiat de Zona Libera si de vechea generatie de producatori. Cum ai ajuns sa ii cunosti, ce relatie ai cu ei?
ElectroBlog Ro: De mai bine de jumătate de an lucrez la prima carte despre istoria muzicii electronice în România. Toate biografiile, după cum am spus şi mai sus, o să fie contruite de la zero şi cu sprijinul artiştilor, citate, istorisiri, interviuri, astfel am reuşit să intru în contact cu aproape toţi din generaţia veche. Zona Liberă este după părerea mea singura emisiune de muzică electronică şi underground veritabilă de la noi. Aici fac o paranteză că este destul de trist că nu prea se mai fac astfel de emisiuni. În anii '90, cu toată reticenţa oamenilor şi industriei spre acest fenonem, totuşi existau oameni precum DJ Vasile, Gabi Andrieş, Florian Lungu, Liviu Zamora, Cristian Mureşanu, Marius Christian Burcea, Marika, Ufo, Zoltan Varga, Horace Dan D şi mulţi alţii, care au facut emisiuni de gen. Cristi Stanciu şi DJ Vasile sunt cei din spatele Zonei Libere, le-am descoperit emisiunea în urmă cu ceva timp şi mi s-a părut fantastică, iar de atunci o promovez pe blog clasicul "pleilist" săptămânal.

Boing Bum-Chak: Ai un plan pentru scrierea cartii, stii deja ce structura/capitole va avea?
ElectroBlog Ro: Da, evident. Este aproape finalizată, dar mai multe detalii nu doresc să dau. Totul la momentul oportun. Va mai dura până se vor materializa lucrurile, este un proiect vast care implică foarte multe.

Boing Bum-Chak: Care e bibliografia ta pentru aceasta initiativa?
ElectroBlog Ro: Totul este construit din temelii, cu informaţii venite direct de la artişti.

Boing Bum-Chak: Cum iti explici ca blogurile importante din blogosfera romaneasca nu au facut recenzii compilatiei tale?
ElectroBlog Ro: Nu aş spune asta. Compilaţia a fost promovată de aproximativ 20 de site-uri de profil, precum Alternativ.ro, AnyPlace.ro, Beat Guide, MediaTarget.ro, MuzicaDeVest.ro, No3.ro, No14plusminus.ro, Radio Veselia, RomaniaPozitiva.ro, Slicker.ro, Supermuzica.net, Urban Things, De Ascultat, sau chiar din afară precum Analogik.com, Avanchorda, SuonoElettronico.com. Pe blogul De Ascultat a fost o amplă recenzie scrisă de Zoltan Varga. De asemenea piesa lui Dreamlogik de pe compilaţie a fost la "Legala Zilei", pe Radio Guerrilla, alături de subsemnatul în direct, vorbind despre compilaţie şi blog. Tot Dreamlogik, alaturi de Platonic Scale şi Adrian Enescu au fost date de asemenea în eter la Zona Liberă. Deci s-a vorbit. Pot să spun că a fost bine primită, deşi stilul compilaţiei este destul de underground.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment