20130128

Maria Balabas (Avant'N'Gard): "Încerc să conștientizez din ce în ce mai clar rolul pe care artiști și oameni ca mine trebuie să-l joace și care sunt mijloacele de a face acest lucru cât mai dedicat, sincer, hotărât, eficient"





Cand am citit prima data chestionarul completat de Maria Balabas pentru Ziua Independentei din Dilema Veche m-am gandit ca este un exemplar manifest de pus in rama - manifest in sensul avangardei clasice - asa cum rar se mai verbalizeaza in ziua de azi. 

Cititi si veti fi de acord ca ideea se potriveste cu numele formatiei in care activeaza Maria (Avant'N'Gard) si ca da, in aparenta raspunsurile se pot constitui intr-un manifest. Dar, dupa ce in veti citi si reciti, va veti da seama ca spre deosebire de manifestele revolutionare care denunta o stare de lucruri exterioara, fiind indiferente de fapt la miscarile cuantice ale starilor sufletesti si dialectica riguroasa a asumarii unei evolutii interioare, raspunsurile de mai jos sunt mai putin denunt si incercare radicala de a schimba ceva exterior, cat o enuntare reper a traseului de urmat intr-o explorare a unei realitati interioare particulare, miscare ce devine de fapt obiectul actului artistic. 

Mi-am amintit si de un concert la care Maria a fost invitata (Nu&Apa Neagra si Mircea Florian) si de cat de atins am fost atunci de felul in care acest parcurs interior este revelat apeland la modalitati de exprimare stereotipe (cum era bunaoara monologul vorbit din mijlocul multimii, ce lua forma unui interviu/marturisire tip reportaj radio, avand insa continutul halucinant al asocierii libere de trairi si staze intime care de fapt nu isi gasesc niciodata locul in discutiile noastre cotidiene).

Am avut dreptate sa il consider extra-ordinar, este intr-adevar iesit din schemele cotidiene, dar nu este un manifest, decat in masura in care sinceritatea si transparenta abordarii rationalizate in felul in care o face Maria poate fi urmat, la o adica, si de altii.

Mi-a fost greu sa pun un citat in titlu, cel mai potrivit ar fi ca titlul sa fie constituit din toate raspunsurile de mai jos; l-am ales insa pe cel care mi se pare ca o imbraca cat mai bine pe Maria, cel care fixeaza o tinta si o directie, lasand insa toate lucrurile nespuse (ocolisurile tainice ale devenirii - daca nu vi se pare prea pretioasa exprimarea) acolo unde unde ele raman sa fie descoperite.


1. Ce arie de expunere ai in prezent si spre ce tinzi (local, national, european,  international)? In ce locuri concertezi de obicei si unde ti-ar placea/ti-ai dori sa fii invitat sa participi?


Acționez atât ca artist solo, cât și cu grupul Avant’n’Gard, dedicat muzicii improvizate, cu un sound psihedelic-ambiental. În această formulă am început să fim invitați la festivaluri naționale (SIMN, Bookfest, Astra Film Festival, Sibiu Jazz and More, Street Delivery etc) și concertăm în cluburi, în ceainării, în librării, oriunde ni se deschide o ușă. Mi-aș dori ca Avant’n’Gard să fie invitat în festivaluri internaționale pentru a dezvolta colaborări cu alți artiști și pentru a intra într-un circuit mai amplu, care-ar putea constitui o motivație puternică pentru continuitatea grupului. Un început există – am participat la Art’s Birthday 2012 (eveniment EBU), radioul național croat ne-a difuzat discul Soare Staniol și un concert etc. Ca artist solo am performat în Belgia și Olanda, am o piesă pe compilația internațională Framework 250, editată de ResonanceFM, dezvolt instalații bazate pe field recordings și voi participa în proiectul Sounds of Europe. Deocamdată încerc să dezvolt un teritoriu artistic puternic personalizat care cred că, firesc, va dezvolta pe parcurs tipul de expunere care-i va fi caracteristic. 
     
2. Cum ai ajuns sa intri in circuitul muzical in care evoluezi in prezent? 

Sound-ul și conceptul Avant’n’Gard s-au decantat pe parcurs, fără strategie. Sunt 4 ani de când grupul concertează și de când căutăm felurite mijloace de a atrage public înspre muzica noastră. La început cântam pentru un grup de prieteni, pe parcurs grupul s-a mărit, am început să acordăm noi încredere acestei formule și să o promovăm. Fiind vorba de muzică experimentală (să-i zicem), deci de un teritoriu nu tocmai popular în România, circuitul muzical nu este atât de larg. Pas după pas, cântând și vorbind despre muzica noastră, am cunoscut oamenii care se află în centrul mișcării și care susțin acest fenomen, implicit, acordându-ne și nouă încredere.
         
3. Cum iti promovezi muzica si cum te promovezi ca artist? Descrie te rog toate canalele si mijloacele folosite, de la cele formale (comunicate presa, agentii PR etc.) la cele informale (fb, bloguri, twitter, myspace etc.)

Avant’n’Gard are o pagină pe facebook (www.facebook.com/avantngard), conturi pe soundcloud.com și un cont myspace neactualizat. Pentru invitatii la concerte utilizez aproape exclusiv rețeaua de contacte facebook a mea personală și a organizatorilor. Lansarea albumului Soare Staniol a fost promovată mult mai larg – radiouri, site-uri specializate, organizatori multipli care s-au implicat în distribuția informației. Eu sunt cea care concepe comunicatele de presă (uneori compuse într-un limbaj lejer) și care creează și flyerele evenimentelor. Nu cred că muzica noastră are nevoie de agenții de PR.

4. Albumele/piesele tale au fost publicate prin intermediul unor case de discuri sau indendent sau in regie proprie? Care e aportul adus de networkul de productie si de distributie in care evoluezi muzicii pe care o faci?


Toate cele 3 albume Avant’n’Gard de până acum (Peisaj pictat în ceai, Soare Staniol, Colinde netemperate) au fost publicate independent, fără label. Am colaborat pentru Soare Staniol cu o casă de discuri pentru distribuție națională.   

5. Consideri ca expunerea ta unui public mai larg ar fi sau nu benefica pentru evolutia ta ca artist? Poti sa argumentezi pozitia ta?


Pentru tipul de muzicalitate dezvoltat de Avant’n’Gard cele mai potrivite sunt concertele cu un public restrâns, până la 50-60 de oameni, dar care să aibă posibilitatea de a se concentra asupra muzicii. Una dintre probleme ar fi aceea că, dacă crește numărul de concerte, nu crește neapărat numărul celor care vor participa. În acest sens, mi-aș dori ca publicul să devină mai larg și mai diversificat. Expunerea în concerte în fața unui public mai mare (100, 200 de oameni) este potrivită pentru anumite performance-uri, uneori derulate tot sub titluatura de Avant’n’Gard, dar în colaborări, cu sound mai agresiv, mult mai accentuate ritmic și mai puțin libere ca formă.

6. Ce inseamna pentru tine artist independent si muzica independenta? Care este relatia acestora cu undergroundul si cu mainstreamul?


Singura cale de a scoate un album ca Soare Staniol a fost aceea a auto-finanțării. Albumul a fost primit foarte bine de critica națională și internațională de profil. Din punct de vedere economic însă, lucrurile se mișcă foarte greu pentru astfel de producții. Pe de altă parte, albumul cuprinde exact muzica noastră, așa cum suna ea la momentul respectiv, ceea ce este minunat. și, mă gândesc, un artist independent își asumă tot ceea ce-nseamnă gesturi radicale de curaj și de eliberare de constrângeri, creându-și propriul limbaj și o personalitate mult mai puternică.
  
7. Evoluezi in perimetrul de manifestare al cuiva care a decis sa ramana in underground in opozitie cu mainstreamul sau al cuiva care considera ca undergroundul e o perioada de tranzitie la mainstream si ca incadrarile sunt fluide si nu te intereseaza decat sa te exprimi? De ce?

Evoluez ca artist preocupat de anumite stări sufletești imposibil de exprimat altfel, de libertatea de expresie a eu-lui prin sunet și prin cântatul împreună cu alții, de ieșirea din cotidian prin forța actului „de a face muzică”. Îmi asum cu totul această direcție de gândire și de existență, devenind pe parcurs conștientă de faptul că mă încadrez într-o anume nișă, dar cu corespondențe în aproape fiecare colț al lumii. Imperfecțiunile deliberate, lipsa de cenzură pe ritmică și sunet, avalanșele verbale, melodiile lipsite de eroism sunt doar unele dintre modalitățile manifeste prin care, până acum, am descoperit că poți atinge starea de libertate a conștiinței, comunicarea cu grupul, ruperea de clișee, precum și alte lucruri mult mai mărunte dar minunat de importante. Nu gândesc  în termeni de underground și mainstream, ci mai degrabă pun în balanță cultura, disponibilitatea sufletească și intelectuală a publicului pentru a face ca astfel de statement-uri artistice să devină prezențe mai importante în viața sa.     

8. Ai avut tendinta sa exprimi o pozitie sociala prin muzica ta sau doar una estetica si functionala?

Cred că nu există granițe perfecte între abordarea estetică și poziția socială a unui artist. Tipul tău de expresie se află în echilibru cu funcția socială pe care ți-o întrevezi. Am cântat la un moment dat pentru o audiență foarte mare, îndemnând la rezistență în fața mesajelor propagandistice. Am făcut-o cu convingere și simțind în chiar momentul de pe scenă că am o mare responsabilitate. Cum totul era improvizat, forța respectivului concert a fost parcă mai mare, fiind parte perfect integrată în atmosfera festivalului, declanșând o reacție puternică în cei care ne-au ascultat. Cu un tip diferit de convingere, cu o interiorizare mai mare și cu o sensibilitate declanșată aleatoriu de orice amănunt, vorbesc/cânt despre lucruri abstracte, momente de intuiție, oameni etc. 

9. Cum te situezi si cum iti faci cunoscuta pozitia fata de mainstreamul muzical romanesc actual? Ai avut luari de pozitie, formale (publicatii si site-uri de profil) sau informale (pagina proprie de facebook, twitter, myspace sau comentarii online)? Situarea ta in underground si perceptia ta ca artist independent este ea insasi o astfel de pozitie?

Fiind și jurnalistă încerc, prin tot ceea ce fac, să susțin un anume tip de selecție muzicală și, bineînțeles să sprijin artiștii pe care-i consider relevanți. Emisiuni de radio (Dimineața crossover, Generația sonoră), articole în presa scrisă (Dilema Veche, Tataia, jazz.ro) etc. Fac parte din Asociația Propuls, al cărei scop este promovarea muzicii contemporane și din grupul Ars Acustica afiliat EBU. Desigur, acțiunea mea artistică în sine, este un statement și, în același timp, o radicalizare a plasării pe coordonata socială.

10. Cum te raportezi la popcultura contemporana romaneasca si de aiurea? Esti critic, integrator, te infuenteaza, nu te intereseaza, aspiri sa intri in ea etc.? Cum argumentezi?

Unele lucruri sunt îmbucurătoare în popcultura autohtonă. Multe albume, trupe cu un sound din ce în ce mai calitativ, colaborări. Dar încă ducem o mare lipsă de curaj și de discernământ. De aceea sunt foarte puțini artiști pe care-i admir și la care mă raportez. Încerc să conștientizez din ce în ce mai clar rolul pe care artiști și oameni ca mine trebuie să-l joace și care sunt mijloacele de a face acest lucru cât mai dedicat, sincer, hotărât, eficient. 


20130121

Firebinteanu: "mai lasă-mă cu underground-ul si cu independenta - muzica bună se face cu bani multi, cu producatori, cu public in delir..."


Fierbinteanu canta demult, canta fusion, spre experimental pop, cu elemente de electronica, si, cel putin pentru autorul blogului, au intrat in radar odata cu castigarea concursului de remixuri la Dvorak, organizat de Centrul Ceh (din pacate piesa nu mai este pe soundcloudul institutiei, asa ca cereti-o daca vreti sa o ascultati). Si mai cu seama cu ocazia participarii la unul dintre evenimentele simultane  desfasurate in Bucuresti la Centenarul Cage inchipuit de Sambata Sonora.
Cristian apare pe scena si in proiectul Plurabelle, si as zice ca e foarte ironic, si autoironic si ludic si spontan si hiperbolic, atat in muzica cat si in realitate (desi inca nu ne-am cunoscut personal). O sa pastrez insa toate calificativele pentru recenzia albumului The beauty of music pe care l-am primit prin posta si care, ca sa zic doar putin, e o mare surpriza din toate punctele de vedere (in primul rand pentru ca mi-a parvenit ambalat frumos in tipla, lucru care nu mi s-a mai intamplat de cand eram mic!)
Cristian a raspuns intrebarilor din chestionarul trimis pentru articolul cu independentii din Dilema. Cu un trademark propriu, Fierbinteanu style.


1. Ce arie de expunere ai in prezent si spre ce tinzi (local, national, european, international)? In ce locuri concertezi de obicei si unde ti-ar placea/ti-ai dori sa fii invitat sa participi?

Aria de expunere este destul de mica, sublocala. As vrea sa ajung la una cat mai mare, dar pentru asta e nevoie de 2 lucruri: muzica buna si management bun. Eu nu pot decat sa incerc sa ma ocup de prima parte. Am cantat de doua ori in Control, de cateva ori la Green Hours, de doua ori in Praga (cat de bine a fost!) si de doua ori la Street Delivery. In rest, cluburi si galerii mici (unde e superb, bineinteles).

2. Cum ai ajuns sa intri in circuitul muzical in care evoluezi in prezent?

E mult spus circuit muzical. Am ajuns sa cant in locurile acestea dand cateva mailuri si un link catre o inregistrare decenta. Domnii de acolo au fost atat de politicosi incat au spus "Dom'le, suna OK, hai".

3. Cum iti promovezi muzica si cum te promovezi ca artist? Descrie te rog toate canalele si mijloacele folosite, de la cele formale (comunicate presa, agentii PR etc.) la cele informale (fb, bloguri, twitter, myspace etc.).

Raspunsul corect si sincer la intrebarea "Cum iti promovezi muzica si cum te promovezi ca artist?" este, in cazul meu, "nicicum". Sigur, am pus cateva cantece pe fierbinteanu.com, facebook.com/fierbinteanumusic, pe youtube.com/user/fierbinteanu - dar asta face oricine si nu e suficient. Consider ca un manager bun si dedicat, care are multe relatii formale si mai ales informale, poate face minuni apropo de promovare si de succesul oricarei intreprinderi artistice. Iar daca artistul e bun, cu atat mai bine. E o banalitate ce am spus, dar este adevarat. Asa functioneaza domeniul asta. Eu nu sunt un manager, absolut deloc. Am nevoie de un manager la fel de bun la manageriat pe cat sunt eu de bun la muzici - nu e o lauda, e constatarea unei lipse. Rezultatul ar fi briliant, va asigur. As fi un Anthony and the Johnsons al Carpatilor. Revenind, subliniez si semnalez public in cazul meu lipsa unui manager.

4. Albumele/piesele tale au fost publicate prin intermediul unor case de discuri sau indendent sau in regie proprie? Care e aportul adus de networkul de productie si de distributie in care evoluezi muzicii pe care o faci?

Raspunsul este: "atat de independent incat putem spune ca inca nici nu au fost publicate". In cele cateva cazuri in care oamenii au ascultat in masina cate un disc facut cadou reactiile au fost foarte frumoase. Numarul de accidente auto a scazut drastic. Dar, din nou, promovarea nu e domeniul meu. Si nu se poate vorbi despre "aportul adus", e gresit.

5. Consideri ca expunerea ta unui public mai larg ar fi sau nu benefica pentru evolutia ta ca artist? Poti sa argumentezi pozitia ta?

Pai e normal sa fie benefica expunerea catre un public cat mai larg. Da, cu cat mai multi spectatori, cu atat mai bine. Reactiile sunt mai multe, impactul este mai mare. Sau, de ce nu, esecul mai rasunator. De fiecare data cand au venit multi oameni reactiile au fost foarte bune, pentru ca am cantat cu pofta. Lucrurile sunt simple: daca publicul intelege si apreciaza, sta si aplauda. Si, eventual, vine si data viitoare. Daca nu intelege despre ce e vorba, daca este de parere ca esti slab, pleaca. E simplu si dur. Dupa cel mai recent concert din Control, unde lumea a parut a avea o reactie chiar buna, s-a scris pe bloguri despre mine, deci expunerea este benefica


6. Ce inseamna pentru tine artist independent si muzica independenta? Care este relatia acestora cu undergroundul si cu mainstreamul?

Artist independent e atunci cand nici o publicatie de muzica nu scrie despre tine, nu te cheama nimeni sa canti nicaieri, nicio casa de discuri nu te vrea si, mai ales, nu te difuzeaza nimeni pe Radio Guerrilla. Iar tu, in timpul asta, incerci sa faci o melodie buna si constati cu stupoare ca de patru luni muncesti zi de zi la asta si inca nu suna pe cat de bine ai vrea. Si nici cu sexul nu stai grozav. Iar despre relatia cu undergroundul si cu mainstreamul, numai eu știu ce e în sufletul meu, încât nici nu-mi mai vine să zic nimic!

7. Evoluezi in perimetrul de manifestare al cuiva care a decis sa ramana in underground in opozitie cu mainstreamul sau al cuiva care considera ca undergroundul e o perioada de tranzitie la mainstream si ca incadrarile sunt fluide si nu te intereseaza decat sa te exprimi? De ce?

Evoluez in "perimetrul de manifestare" al cuiva caruia ii place foarte mult sa faca melodii, sunete si texte, sa le inregistreze, sa le modifice si sa le schimbe, sa le finalizeze si sa le puna pe internet sau pe discuri. Dar, mai ales, sa faca acest lucru live, in fata unor oameni care il vad si il asculta. Daca la final oamenii sunt incantati (si au fost cateva momente in care a parut ca asa a fost), atunci e perfect, se inchide cercul, actul are sens si relevanta pentru cei din jur. A avea o formație este, vezi rocambolesque.ro, turbionar, galactic, universal, hiperbolic, acid orgasmic, fantastic, turbat, total şi superb. Dacă te şi place lumea, eşti chiar foarte fericit în viaţă. Și până la urmă, mai lasă-mă cu underground-ul și cu independența - muzica bună se face cu bani mulți, cu producători, cu public in delir, cu băutură, cu femei, cu droguri, cu lupte de câini, cu excese, cu voodoo, cu reproșuri, cu manageri infractori dar pricepuți. Uite la Robin and the Backstabbers!

8. Ai avut tendința să exprimi o poziție socială prin muzica ta sau doar una estetică și funcțională?

Da, recent am cântat (urlat) live, într-o melodie a formației Plurabelle, un refren care suna așa: "We wanna change the world", repetat de vreo opt ori. E social? E suficient? Nu m-a crezut nimeni, normal. Dar sper ca pe viitor sa am din ce in ce mai multe ocazii sa fiu social, mai ales ca am cateva idei superbe in acest sens.

9. Cum te situezi si cum iti faci cunoscuta pozitia fata de mainstreamul muzical romanesc actual? Ai avut luari de pozitie, formale (publicatii si site-uri de profil) sau informale (pagina proprie de facebook, twitter, myspace sau comentarii online)? Situarea ta in underground si perceptia ta ca artist independent este ea insasi o astfel de pozitie?

"Mainstreamul muzical romanesc actual" e un concept similar, pentru mine, cu autostrazile din Romania. Hai mai intai sa avem autostrazi si mainstream si apoi vorbim. Sunt social, nu?

10. Cum te raportezi la popcultura contemporana romaneasca si de aiurea? Esti critic, integrator, te infuenteaza, nu te intereseaza, aspiri sa intri in ea etc.? Cum argumentezi?

Ma raportez intr-un mod foarte personal. Mi-ar placea sa fac niste coveruri in stil Ion Dolanescu sau Cristi Minculescu la piese respectabile de la My Morning Jacket, Radiohead, Grimes sau chiar Seal. Nu glumesc, habar nu aveti cat de monumental poate sa sune! Apropo de critic si de integrator, o mamica ingrijorata mi-a spus ca fiul ei si colegii lui asculta LaLa Band. Eu i-am spus ca vin The Ex in Control, ca Sambata Sonora il aduce pe Jaap Block, ca ii poate vedea pe Tuxedomoon. Nu ii mai descriu reactia. I-am spus atunci ca tocmai a fost reeditat tot Beatles-ul pe vinyl, intr-o editie exceptionala. S-a bucurat pentru mine.

In rest, totul e superb, a face muzica e chiar foarte foarte frumos si va urez cele bune si sa veniti sa ne vedeti live, sa va luam piuitul.
 

20130116

Topul rock al muzicii electronice romanesti din 2012



Imi pare rau ca Muzici si Faze nu mai este activ de vreo trei ani. Sint acolo excelente interviuri de pus la arhiva. Ca si recenziile si prezentarile de artisti scrise aplicat si cu seriozitate, ca orice treaba facuta rock.

Totusi la inceput de an Muzici si Faze reinvie in online prin topul anual realizat pe baza materialelor primite la redactie. In acest top intra, ca intr-o arca a unui nea noe carpatino-pontic, toate genurile de muzica supravietuitoare sau victorioase dupa trecerea prin rigurosul filtru critic (invizibil) aplicat de cei patru muzicologi apocaliptici. E un deliciu.

Minirecenziile albumelor sunt niste rulouri de sushi muzicologic asezonat din destul cu un wasabi subiectiv extrem de picant. Va asigur ca puteti sari peste castigatori, sunt mai interesante albumele care nu primesc eticheta de trecere ("Oxigen") pentru ca ele beneficiaza de pana ascutita a autorilor, in formulari memorabile.

Am extras numai albumele electronice din topul redutabililor rockeri si au iesit doar titluri admise cu mai multa sau mai putina indulgenta in categoria "Azot" si codasele din categoria "Alte gaze", dupa cum urmeaza:

1. Makunouchi Bento - Rinbo (ep) - (7,5 p din 10 - pe care le iau doar Luiza Stan & Pedro Negrescu - locul 25 in top general)
2. Cycler- Polymath (6,7 p, loc 40 in top general)
3. Dan Habarnam - From the known (6,5 p, loc 44 in top general)
4. Makunouchi Bento - Rinbo remix box ni (6,5 p, loc 45)
5. Silent Strike - Singularity (6,4 p, loc 47)
6. Makunouchi Bento - Rinbo remix box ichi (6,3 p, loc 49)
7. Premiesku - Indirect (6,2 p, loc 50)
8. Intrinsec - Demos (6,2 p, loc 51)
9. Subcarpati - Underground folclor (5,7 p, loc 60)
9. Vlad Caia - Projections (5,6 p, loc 61)
10. Norzeatic & Khidja - Caravana PM-AM (5 p, loc 74)

De aici incolo incep gazele neidentificate:
11. Fanas - Fire de iarba (4,8 p, loc 79)
12. Alien Pimp - Human Farming (4,7 p, loc 83)
13. Cristi Cons - Duette (4,7 p, loc 84)
14. Badsector - Blueprint (4,3 p, loc 93)
15. Yvat - Collider (4,3 p, loc 94)
16. Lemmy Caution - Dissection (4 p, loc 98)
17. Plurabelle - Money, Blood & Light (3,9 p, loc 100)
18. Casetofoane - Eelctromagnetic (1,1 p , loc 114)

Mai raman doua trupe cu care sa se ajunga la un TOP 20 Rock al muzicii electronice. Una ar fi Coughy, cu un mare semn de intrebare despre absenta de pe site. Cealalta, nu stiu.

Sa nu credeti insa ca Muzici si Faze uraste computer music/laptop music/EDM per se. In topul pe 2010 The Model lua 9,3 p pentru Love songs for robots, iar in 2011 KarpovNotKasparov ocupa locul 14 cu 8,4 puncte in categoria "Azot". Cititi si topul din 2011 (si pe toate celelalte din anii precedenti cand aveti timp, sunt foarte amuzante si ireverentioase) si raspundeti-mi si mie la o intrebare care ma bantuie de vreo doi ani: cum si de ce au ajuns Contorsionist ("geniu pustiu") si Hipdiebattery ("detinatoare de device-uri") in tocatorul Muzici si Faze?!?


20130113

Makunouchi Bento: "Incet incet, independenta artistica se detaseaza de legaturi cu underground / mainstream"


Foto: Madalin Gageanu


Articolul din Dilema Veche a fost o scurta si incompleta radiografie a ce intampla in muzica independenta din Romania construita pe baza unei anchete pe care am realizat-o prin intermediul unui chestionar, care sa ne ajute sa nu facem literatura fara sa investigam ce cred cu adevarat actorii implicati. Era simplu sa luam niste nume, si sa le potrivim intr-o seama de cuvinte cu constructii pretioase ca sa para ceva intelectual. Am vrut sa fim onesti fata de obiectul analizei noastre.

Cat priveste independenta in muzica, e dificil sa analizezi si sa circumscrii aspectele legate de aceasta. Exista o bibliografie legata in special de muzica indie, de unde a si pornit termenul, dar nu mai e de actualitate in contextul promovarii online de azi. Si nu e bibliografie romaneasca. Am vrut sa mai vedem daca exista inca acel reflex pe care il aveau trupele de punk fata de hegemonia rockului corporate, daca mainstream vs underground inseamna acum ce insemna atunci, daca exista o pozitie asumata si constienta fata de ce se intampla acum in Romania pe zona de broadcasting, care e relatia comercial-underground samd. 


Poate ca intrebarile au fost dintr-o zona care nu face obiectul reflexiei cotidiene ale creatorilor independenti, poate ca au fost uneori usor intelectualizante, motiv pentru care toata zona de indie-rock de la noi a preferat sa nu raspunda, ca si unele nume din hip-hop. Dar tocmai pentru ca au fost asa, anoste pentru unii sau altii, cred ca e prima data cand cineva din mediul artistic muzical tanar de la noi a fost pus in situatia sa isi clarifice fata de sine problematici destul de complexe si sa le faca publice. (Fara Dilema Veche nici nu ar fi fost posibil ca acest context sa apara; Dilema Veche este o  institutie).


Ne-au raspuns multe trupe, si, pentru ca spatiul din Dilema Veche nu permitea, voi publica raspunsurile fiecaruia dintre cei care a considerat ca aparitia acestora ar aduce un plus acestei dezbateri (daca se poate vorbi de asa ceva in peisajul media din Romania online si offline, deocamdata impermeabil la problematici care sa nu fie din zona glossy, can-can sau politic). 


Incepem cu
Makunouchi Bento, trupa din Timisoara creditata ca una dintre primele care a facut IDM la noi, avand in componenta pe Qewza (Valentin Toma) si Waka X (Felix Petrescu), co-fondatori ai de-acum fostului TMBase.


In numele trupei a raspuns Valentin Toma.

1. Ce arie de expunere ai in prezent si spre ce tinzi (local, national, european, international)? In ce locuri concertezi de obicei si unde ti-ar placea/ti-ai dori sa fii invitat sa participi?

Aria cu siguranta este foarte larga, internationala, desi "densitatea populatiei" in aceasta arie nu e neaparat ridicata. Cu toate ca eram cu un picior in scena locala, prin apartenenta la organizatia TMBase (ai carei co-fondatori am si fost) si care a fost o platforma pentru aparitii scenice in Timisoara - celalalt picior l-am avut mereu pe internet, in lumea netlabelurilor. Inca de cand am demarat proiectul, pe la inceputul lui 2001, am avut releasuri gratuite la netlabeluri - o zona de care Romania nu era deosebit de constienta la vremea respectiva - si in felul asta ne-am dezvoltat o audienta internationala poate chiar mai solida decat cea locala. Muzica noastra (experimentala, electronica, ambientala, cinematica) este un limbaj universal, nu are de ce sa ramana intre granitele Romaniei, mai ales ca nu e limitata nici de versuri in limba noastra. Concerte am avut mai mult in Romania, pentru ca neavand mare potential comercial si public foarte larg, le e mai greu promoterilor din alte parti sa ne aduca... dar am avut totusi cateva iesiri in Germania, Ungaria, Spania si Slovacia. Ne-ar placea sa cantam oriunde in lume, unde este public interesat de soundul nostru.

2. Cum ai ajuns sa intri in circuitul muzical in care evoluezi in prezent?

Dupa cum spuneam, in scena locala am intrat prin TMBase - o grupare prin care, incepand cu 1999 cand a fost fondata, ne ajutam si promovam reciproc, noi producatorii de muzica electronica din Timisoara. Pot spune ca datorita ei am reusit sa ne facem un nume in scena romaneasca, la inceputuri. Iar in scena netlabelurilor am patruns usor datorita lui Felix, care deja isi facuse un nume ca "Waka X" (sau waKa_x, cum ii placea sa scrie) si avea niste contacte. Apoi, cu releasuri la activ, a fost tot mai usor sa fim acceptati de cam orice netlabel contactam in acest sens.

3. Cum iti promovezi muzica si cum te promovezi ca artist? Descrie te rog toate canalele si mijloacele folosite, de la cele formale (comunicate presa, agentii PR etc.) la cele informale (fb, bloguri, twitter, myspace etc.).

Am fost tot timpul o trupa independenta, ce a functionat din hobby (unul foarte serios) si mare pasiune. Nu am avut niciodata PR, si probabil cele mai "serioase" aparitii in media mainstream le-am avut prin organizatia si festivalul TMBase, ce ajunsese la un anumit nivel - pentru care, jos palaria pentru UFO! Mai departe insa, in activitatea noastra ca trupa, ne-am promovat singuri, si prin intermediul aparitiilor la netlabeluri. Am avut pagina personala inainte de retelele de socializare. Apoi a urmat MySpace, acum e Facebook si Twitter (si YouTube). Am mai trimis mailuri pe la bloguri, reviste online, si asa mai departe. Facem singuri cat putem, in limita timpului disponibil, si incercand sa ne focusam totusi mai mult pe produs muzica - ca la asta suntem mai buni.


4. Albumele/piesele tale au fost publicate prin intermediul unor case de discuri sau indendent sau in regie proprie? Care e aportul adus de networkul de productie si de distributie in care evoluezi muzicii pe care o faci?


In prezent, datorita unor siteuri ca Bandcamp, este mai usor sa ne publicam singuri muzica intr-un mod calitativ, eficient si prezentabil. Am facut si asta deci, mai ales in contextul in care netlabelurile deja incep sa isi piarda din forta si semnificatie, in marea masa a traficului de muzica online. Intr-o vreme, ele reprezentau nucleul muzicii de pe internet - azi sunt foarte usor trecute cu vederea, din cauza avalansei de muzica gratuita (legal sau nu) ce se gaseste peste tot - si asta se simte si prin faptul ca au mai putina putere de promovare. As spune ca nu am avut o expunere considerabil mai mare prin optiunea de a ne scoate o parte din ultimele releasuri prin netlabel si nu 100% independent. Cred ca in prezent, interesul cel mai mare pentru promovarea muzicii noastre doar noi il putem avea. Si da, am aparut si la labeluri "fizice", insa doar cu piese pe compilatii (de exemplu compilatiile festivalului TMBase la Roton, o compilatie la labelul experimental Miasmah, si altele) - dar nu le consideram segmentul cel mai important din discografia noastra.

5. Consideri ca expunerea ta unui public mai larg ar fi sau nu benefica pentru evolutia ta ca artist? Poti sa argumentezi pozitia ta?

Expunerea la un public larg nu are cum sa nu fie benefica, publicul oricum se filtreaza. E o sansa ca muzica noastra sa fie auzita de oameni carora ar putea sa le placa, dar care nu ajung la ea. Nu am devia de la drumul, gusturile si principiile noastre pentru a ne largi publicul - pentru ca atunci pasiunea s-ar transforma intr-un job ca oricare altul, si nu avem nevoie: deja avem joburi. Singurele aspecte negative la un public tot mai larg sunt transformarea interactiunii artist-fan in "mahala" (cum vad la alti artisti ridicati din "underground") - dar asta se poate ignora usor daca nu esti cu nervii firavi - si starpirea intimitatii si a vietii private... si asta chiar nu e cazul la noi si muzica noastra, avem alt gen de public. Asa ca, daca se gaseste o solutie civilizata pentru expunerea noastra la un public mai larg, nu ne-am feri.

6. Ce inseamna pentru tine artist independent si muzica independenta? Care este relatia acestora cu undergroundul si cu mainstreamul?

Incet incet, independenta artistica se detaseaza de legaturi cu underground / mainstream. Desi pentru trupele foarte active, agentul si PR-ul sunt necesari, la capitolul raspandit si chiar vandut muzica, labelurile devin tot mai neimportante. Pentru multi artisti, independenta asta (de label) devine tot mai convenabila - si nici nu ma refer aici la trupe deja bine stabilite in mainstream (Radiohead, Nine Inch Nails), carora le-a fost foarte usor sa devina brusc independente si sa castige si mai bine. Marionetele (vedetele de plastic, care arata bine si canta hiturile concepute special pentru ele) depind de labeluri. Artistii care chiar scriu si canta, pot tot mai usor sa opteze pentru independenta, si totusi au sanse sa ajunga in mainstream. Cum internetul acapareaza tot mai mult atentia publicului, se diminueaza si puterea radiourilor, sau a labelurilor care-si platesc dominatia (si eliminarea tuturor ceilalti) in media.

7. Evoluezi in perimetrul de manifestare al cuiva care a decis sa ramana in underground in opozitie cu mainstreamul sau al cuiva care considera ca undergroundul e o perioada de tranzitie la mainstream si ca incadrarile sunt fluide si nu te intereseaza decat sa te exprimi? De ce?

In primul rand, eu cred ca de ani buni notiunile de mainstream si underground sunt in ceata si tot mai irelevante. In perioada in care accesul la public se facea doar prin canalele media majore (TV, radio, presa), si labelurile majore erau cele care acaparau toata piata asta, era usor de definit ce e mainstream si ce e underground. Azi, caile de acces catre public sunt mult mai largi si libere de astfel de monopoluri, asa ca nu mai exista un prag vizibil intre mainstream si underground. Exista toate valorile posibile, de la cateva unitati pana la sute de milioane, si in ce priveste numarul de fani, si vanzarile (desi astea din urma se diminueaza). Cine mai poate stabili pana unde e underground si de unde incepe mainstream? Mai ramane definitia undergroundului (gresita, as zice eu), ca atitudine si refuz de a face altceva decat simti doar pentru a atrage mai mult public si venit. Din punctul asta, da, putem fi numiti underground. Cata vreme definitia aia nu implica exact opusul notiunii de "comercial", in care faci intentionat muzica de cacat, doar cu scopul de a fi displacut de mase - pentru ca asta deja nu mai inseamna dragoste pentru muzica (sau arta in general), ci doar o ambitie de a demonstra ceva.

8. Ai avut tendinta sa exprimi o pozitie sociala prin muzica ta sau doar una estetica si functionala?

Noua ne place muzica, si arta in general, si asta am vrut mereu sa facem. Artistul, din pozitia de vorbitor cu audienta, de multe ori alege sa profite pentru a-si impartasi (sau impune...) propriile convingeri legate de lume, viata, politica, si asa mai departe. Dar asta e doar un truc, arta nu in asta consta. Si noi am ales sa ne vedem doar de muzica ce ne place - estetica sau inestetica, pentru ca nu suntem adeptii ideii ca arta inseamna doar frumos/placut. Suntem si cinefili, si exact genul de cinefili care nu cauta moralitate si lectii de viata in filme - si nici macar sens, coerenta si claritate - ne bucuram de arta asa cum e ea, chiar si atunci cand nu inseamna ceva anume ci doar starneste senzatii. Asta incercam sa dam si noi mai departe prin muzica, nimic mai mult.

9. Cum te situezi si cum iti faci cunoscuta pozitia fata de mainstreamul muzical romanesc actual? Ai avut luari de pozitie, formale (publicatii si site-uri de profil) sau informale (pagina proprie de facebook, twitter, myspace sau comentarii online)? Situarea ta in underground si perceptia ta ca artist independent este ea insasi o astfel de pozitie?

Nu cred ca avem o pozitie fata de mainstreamul romanesc, nu avem tangente cu el. Muzica este foarte prezenta in viata tuturor, dar nu multi o au ca pasiune reala, si e si normal asta - la fel cum nu toti oamenii ce isi fac poze (la petreceri, in concedii, si cu orice ocazie) sunt de fapt pasionati de arta fotografiei. Mai degraba suntem tristi ca partea aia minoritara a populatiei, ce isi cultiva totusi gusturile si cultura muzicala si nu se multumesc cu mainstreamul, devin la randul lor tot mai lenesi, si nu isi mai acorda timpul si energia sa sape activ in oceanul de muzica de pe internet, pentru a gasi ce li se potriveste cel mai bine. Am avea si noi timp mai mult de facut muzica, in loc sa ne batem capul cum sa razbatem printre mii de altii ca noi si sa le-o dam mura-n gura. In rest, publicul amator de entertainment facil nu este tinta noastra, si e dreptul lor sa aiba "artistii" care le ofera exact ce vor - mainstreamul romanesc. De ce ne-am opune lor?

10. Cum te raportezi la popcultura contemporana romaneasca si de aiurea? Esti critic, integrator, te infuenteaza, nu te intereseaza, aspiri sa intri in ea etc.? Cum argumentezi?

Raspunsul potrivit e ca nu ne intereseaza, si am cam argumentat la intrebarea de mai sus. Critici suntem din postura de ascultatori, dar nu prea avem timp nici de asta, pentru ca din fericire sapam si gasim suficient material bun cat sa nu apucam sa ascultam si criticam ce nu ne place.

Makunouchi Bento links:

20130110

Independence day - Paul feat. BoingBumChak, in nr 465 din Dilema


"Dilema veche de saptamina aceasta va propune un dosar despre fenomenul indie si artistii independenti din România. Texte de Cristi Luca, Cristian Lupșaun cristian, Alexandru Brătianu, Paul Breazu si altii", anunta un web exclusive al paginii dilematicului saptamanal (sublinierea le apartine).
Asadar aici, in dosarul nr. 465 din Dilema Veche apare un survol facut impreuna cu si la invitatia lui Paul Breazu despre o parte a muzicii independente din Romania. Am pregatit materialul in ultimele trei saptamani, pe baza unei anchete facute printre artistii independenti din zona electronica, experimentala, indie si hip-hop si procesand insighturile livrate de doi fondatori de labeluri independente din RO: Herne si Shere. Au iesit lucruri interesante sper, desi am pornit de la inceput cu ideea ca nu vom putea acoperi toata amploarea fenomenului, si chiar daca am fi facut-o, nu ar fi avut loc sa intre intr-o pagina de saptamanal. De fapt, din ce ne-am dat seama scrijelind la suprafata lucrurilor, ar cam fi vorba de o carte. Dupa aparitia numarului cu pricina la chioscuri, prin amabilitatea celor care au raspuns sper sa pot pune si cateva interviuri pe blog. Lectura offline placuta.