20130321

Droict - Kuiper Belt (Local Records, 2013), albumul de debut al autorului blogului Boing Bum-Chak





Am bucuria sa va invit sa ascultati si aici Droict - Kuiper belt, proaspatul meu album de debut (neaparat in boxe mari sau la casti mari, in nici un caz laptop speakers sau in-ear plate). E o raritate domesticita pusa pe tava ascultatorilor si un fel de ultimul mohican in materie de atasament pentru un anume fel de a face si de a asculta muzica.

In entuziasmul lansarii, comunicatul s-a umflat in sine de ineditul momentului si merita si el imblinzit pentru a oferi un context pasnic pentru un EDM cald si melodic, cu mici experimente de productie si de constructie ascunse in trackuri, dar per total facut cu ideea de radio friendly in minte. Si in general prietenos cu cine are rabdare sa il cunoasca.

Kuiper Belt este o lansare masiva de techno autohton in termen de sound, idei, durata si hibridizari. In fiecare piesa un corpus hipnotic de hookuri melodice, beaturi disecate si sample-uri de o frumusete grotesca e facut sa intre in coliziune cu loopuri pret-a-porter alese cu grija din marea masa inflationista de dj tools generata la nivel global. Elementele structurale ale pieselor se misca mereu inainte dar se intersecteaza dupa cicluri atipice creand momente marete si surprinzatoare. Folosind un arsenal sonic restrans filtrat emotional de experienta de clubbing primitiv a sfarsitului anilor '90, Droict creeaza un sound puternic, cu accente dark, uneori disfunctional si disonant si totusi jucaus, cald si melodic. Titlul albumului face referire la masa de obiecte trans-neptuniene de la periferia sistemului planetar, un straniu gunoi solar de dincolo de planete. Nu e clar pentru cine a fost facut, sau unde se asculta cel mai bine, dar daca astfel de oameni si locuri exista, e neaparat sa fie descoperite. Sau poate este doar pentru clubul din capul nostru. Droict este un proiect al autorului blogului boingbumchak.ro."

Merita spus ca genul de techno promovat de Droict in Kuiper belt nu e un techno construit din acumulari de ritmuri si staze in asteptarea climaxurilor, desi pastreaza ceva din tehnica constructiei progresive pregatitoare a orgasmului care nu vine niciodata. (De fapt vine, dar sub alta forma). Nu e o serie de piese DJ Tools, gata bune de mixat, ci un conglomerat de corpuri sonore mai mult sau mai putin cizelate care si-au capatat ritmurile si autonomia proprie. Sint doua piese care ies din schema: Dwarf planet  si Reservoir drops. Daca prima e cea mai kraftwerkiana si disonanta dintre toate, a doua cea mai lunga piesa de pe album, un miniset in sine, avand nu mai putin de 16 minute! E cea mai tripanta piesa dintre toate si cea mai incapatanata in a nu evolua decat pe mici paliere ritmice si de ambianta, si cea mai ambitioasa incercand sa ramana interesanta pe toata lungimea ei. Nu stiu daca a reusit, pe mine ma baga de fiecare data intr-un wormhole: dupa ce o ascult, niciodata nu ies la fel din ea, si nici nu stiu unde. Ca de altfel tot albumul.

Vorba unei prietene care m-a sustinut enorm prin cel mai frumos feedback pe care l-am primit vreodata: va doresc auditie si tunneling placut. Sa intrati si sa iesiti din Kuiper belt ca printr-un wormhole, mai bogati dupa ce ati contemplat ramasitele exploziei sonore initiale, numita techno-ul primitiv al anilor '90 combinat cu sensibilitatea cuiva care nu l-a cunoscut direct, ci si l-a imaginat prin nenumaratele replici care au ajuns pana aici.

Artwork & Graphic Design by Bogdan Lupescu
Master by Alien Pimp
Provoked by Grolsch

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment