20150615

Made in RO: Anna Mar - There For You (Hot Casandra Remix)

Zona artistilor romani aflati la granita dintre mainstream, netstream, underground si indie ajunge din nou sa fie prezenta pe Boing Bum-Chak, cu Anna Mar pentru care Hot Casandra a facut un remix. Anna Mar are 24 de ani, isi scrie singura muzica pentru EP-ul care urmeaza sa apara in acest an si e prezentata in comunicatul de presa ca artist de avangarda. Si a avut aceasta idee care nu e doar  originala ci porneste, probabil, dintr-o credinta profunda in impactul social si spiritual al muzicii: de a rescrie o piesa Damian Marley, a cere de la acesta acordul pentru publicare si a-i face videoclipul de mai jos, lansat undeva in martie 2015. 



Orchestratia minimalista a lui Esqu si Teona Rusu, vocea si abordarea au facut ca remakeul sa fie autorizat de Damian Marley. Si nu e greu de ghicit de ce: pentru ca mesajul piesei originale a primit o expresie care accentueaza tensiunea dintre muzica si versuri/aspiratie si ideal, pe de o parte, si realitate (si cosmar) pe de alta. Adica un vehicul perfect pentru un un public occidental caruia partea spirituala a vietii ii este ocultata de revarsarea de mesaje individualiste si hedoniste din fm-ul offline.

Lucru la care vegheaza cu grija multi dintre managerii playlisturilor de radio mari si mici si chiar online, care, asa cum ni s-a spus de catre o persoana din anturajul Anna Mar, "nu-si asuma riscul pentru un nume nou, chiar daca sound-ul este unul bun, in pas cu ce se intampla afara. Motivul... probabil ca e teama de schimbare, teama de risc." As zice ca si asta, dar mai ales faptul ca in general mesajele de trezire a constiintei sociale sau a unei constiinte spirituale mai inalte nu fac casa buna cu publicitatea si mai ales cu consumerismul (sau ce a mai ramas din ele). Consumerism, adica goana dupa a avea si a arata pentru tine, indiferent la ce e in jur si la nevoile altora.

Remixul de mai jos extrage din piesa originala melodicitatea si o propulseaza intr-o zona dance, lucru normal, pentru ca Hot Casandra este un proiect care a semnat cu Ministry Of Sound, Pacha si Egg. Din punctul de vedere al relatiei cu piesa de la care porneste, remixul functioneaza ca un pacificator, dandu-i un aer laid back care elimina tensiunea creata de greutatea mesajului si de orchestratia originala. E un remix corect si bine gandit, daca luam in considerare publicul caruia i se adreseaza, si care e prin excelenta un public mainstream.



E interesant de auzit/vazut cum mesajul puternic a lui Damian Marley, care promoveaza educatia spirituala pentru mase (vexation of spirit is a waste of time/ negative thinking, don’t you waste your thoughts/ verbal conflict is a waste of words/ physical conflict is a waste of flesh/ people will always be who they want/ and that’s what really makes the world go round), imbraca haine diferite in functie de publicul avut in vedere, de la piesa originala reggae, la versiunea Annei Mar - sobra si interiorizata ca o bataie de inima -  si in sfarsit la versiunea de vara a remixului semnat Hot Casandra.

Ramane intrebarea daca muzica ii poate face pe oameni mai buni  si daca ii poate aduce mai aproape? Poate ca da, poate ca nu, dar un mesaj care sa vorbeasca despre altfel de lucruri este intodeauna binevenit, indiferent de forma pe care o imbraca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment