20091118

Nu exista techno fara autostrada (No fan without autobahn)


Kraftwerk dixit: fan, fan, fan of der autobahn. unul din slagarele techno pop a setat in trei cuvinte o directie optimista de simbioza intre electronica, progres si civilizatie. 
daca insa cantitatea si calitatea muzicii techno e direct proportionala cu numarul de kilometri de autobahn, ce muzica techno se poate face intr-o tara cu o amarata de autostrada construita ca un drum cu doua benzi pentru ca un dictator mort sa ajunga mai repede in satul natal (bucuresti-pitesti)? si cu alta care se termina brusc inainte sa ajunga la destinatia pe care o contine numele ei luminos de autostrada a soarelui? 
un techno in care cand ziceai ca poti sa bagi putina viteza, te gatui din cauza unui accident, fiindca partenerul de trafic a bagat mai multi bani in scule sau vrea sa iasa mai repede din tara cu un proiect care poarta un nume strain promovat pe un blog personal scris in engleza (asta e o lege de bun simt, si de-asta nescrisa: daca nu scrii in limba publicului, nu faci cultura, nici macar underground).
si totusi, pe autostrada asta se inghesuie cum pot cativa technosemioptimisti: 
-un blog in care sunt citate numele sonore din tarile cu multi km de autostrada: reynolds, sherburne & fitzgerlad si care incearca sa faca culturalizare semiacademica intr-un domeniu care se refuza investigatiei academice (de fapt techno se refuza verbalizarii si rationalizarii; e motivul pentru care autechre nu dau nume rationale si inteligibile pieselor lor  - dar asta e alta discutie). 
-un alt blog care rezista eroic pe baricadele unui gen care se plimba intre cluburile din europa (cel putin o facea) pe trei benzi dus si trei intors. o emisiune la un radio cu atitudine care promoveaza un fel de techno shamanism, amestec de experiment, hip-hop si breakbeat. 
-proiecte electro experimentale care seamana cu niste loganuri tunate, pe platforme teoretice obscure si, in mare majoritate, second-hand. 
-plus o inflatie de (euro)dance cu strassuri tip bamboo, care miroase a maclavais de export. un netlabel experimental. 
-doi trei patru bloggeri-artisti sau artisti bloggeri care se promoveaza si ei cum pot, in primul rand prin muzica pe care o asculta. 
-un festival care e mai mult rock decat ro si decat colectiv (no ofense, dar colectiv romanesc - !?). 
-plus alte bloguri care importa masiv de pe youtube productiile si podcasturile sugerate de guru RA like si ascultate prin baruri teutone. 
-si o mare de clubberi urbani si rurali care nu au auzit si nu ii intereseaza de Singularitate.
no autobahn, no techno fun & fan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment