20100626

Charles Cohen & Tyler aka Color is Luxury live improvisation


View on ExposureRoom
Chestia cu butoane colorate care arata ca un joc de copii se cheama Buchla Music Easel, un instrument modular sofisticat, continuator al celebrelor Modular Electronic Music si Electric Music Box. Don Buchla si Robert Moog au inventat sinteza modulara in 1963, unul in San Francisco, celalalt in New York. Metoda de generare a timbrului folosita de Buchla e mai complexa, bazata pe amplitude modulation, frequency modulation si waveshapeing dinamic. Sunetele produse de instrumentele Moog au la baza oscilatoare si filtre de rezonanta.

20100625

Despre blog

Acest blog a devenit altceva decat intentiona sa fie initial: o colectie de resurse si note subiective si intamplatoare despre muzica electronica. De aceea se si numea "electronic music randomly retought". Intre timp a ajuns o ciorna pentru lucruri mai serioase. Contrar a ceea ce se intampla in blogosfera muzicala din RO, dupa cateva zeci de posturi care respectau reteta clasica de blogging (preluarea fenomenelor legate de nume mainstream sau hip cu un comentariu descriptiv minim sau absent), Boing Bum-Chak isi permite acum luxul sa scrie posturi de foarte multe pagini si nu sa semnaleze neaparat fenomene la moda, evenimente, aparitii, concerte, party-uri  si cronici. Pentru ca Boing Bum-Chak promoveaza mai putin cutare album sau cutare artist, cat un mod de a gandi muzica electronica.

Boing Bum-Chak nu e specializat pe dubstep, sau pe drum&bass, si nici nu este un exercitiu de scriitura (desi a fost perceput astfel), ci e un blog de analize si recontextualizari care au ca obiect muzica electronica, mai mult sau mai putin legate de evenimentele la zi.  Boing Bum-Chak este fata de celelalte bloguri de muzica electronica ceea ce ar fi un jurnal de idei fata de cotidienele/ revistele saptamanale de informatie. El se adreseaza celor care au timpul, dispozitia si interesul de a privi muzica electronica ca fenomen social, detasat de clubbing, dar nu separat de el.

Lor, si celor care au obiceiul sa se refaca dupa un after citind articole enorme pe bloguri (desi nu sunt sigur ca asta nu e o fictiune tipic boingbumchakista), le este dedicat Boing Bum-Chak.

Lectura placuta.

20100624

Noisemaking kit intr-o valiza by Chris Carter (No MIDI, No Keyboard, No computer)


Experimental Tribute from Chris Carter on Vimeo.

Dupa postul filosofic de ieri despre Rokolectiv si Rochite, festivaluri si social media, azi am simtit nevoia sa iau o gura proaspata de muzica concreta si experimentala. Si i-am gasit pe Chris Carter (in acest post) si Diego Stocco (in posturile precedente).

Chris Carter de la Throbbing Gristle, trupa experimentala veche, activa prin anii 1974-1981, fondatoare a curentului de industrial zic unii, a adunat toate pedalele de efecte Boss intr-o valiza plus alte gadgeturi si a adus un tribut lucrarilor experimentale ale BBC Radiophonic Workshop.

Reteta pentru inregistrarea de mai jos: ritmuri obtinute din doua Korg Kaossilators trecute prin doua mini Kaoss Pad,  plus un bass dintr-un KaossPad 3. Sincronizarea si beatmatchingul sunt facute pe loc cu butonul de tap-tempo al KP3. Un sintetizator Chimera BC16 (LFO si ADSR) care voltage-controleaza un BC9 si doua Eventide. Fara editare pe computer, fara MIDI, fara keyboard.

Echipamentul complet: 
2 Kaossilators, 2 mini Kaoss pads, un KP3 Kaoss pad, un Tom Bugs WOM synth, Chimera BC8, BC9 asi BC16 synths, doua efecte Zoom PFX-9003, un Eventide Modfactor, un Eventide Timefactor, un synth Dirty-Carter E.S.G.I, un mixer portabil Edirol si un Zoom H2 pentru recording (poze in detaliu aici).

no MIDI no keyboards by chris_carter

More Diego Stocco, omul care face nisipul si copacii sa cante


Diego Stocco - Music From Sand from Diego Stocco on Vimeo.


Diego Stocco - Music From A Tree from Diego Stocco on Vimeo.

Artistul merita o vizita si multe like-uri pe conturile lui de vimeo si soundcloud.

Diego Stocco's Experibass, instrumentul hibrid folosit in soundtrackul filmului Sherlok Holmes


Diego Stocco - Experibass from Diego Stocco on Vimeo.

E un alt instrument DIY cu grif cvadruplu: vioara, violina, violoncel si double bass, amplificate prin corpul unui double-bass, made by Diego Stocco. Mai jos o suita-colaje din piese compuse la acelasi intrument.

  Diego Stocco "Experibass Suite" by DiegoStocco

Poze si detalii aici iar un articol complet despre colaborarea lui Diego Stocco cu Hans Zimmer pentru Sherlokul lui Guy Ritchie precum si alte soundtrackuri notabile aici.

Diego Stocco's Bassoforte


Diego Stocco - Bassoforte from Diego Stocco on Vimeo.




























































Un pian stricat pus la pastrare in gradina, din care s-a recuperat claviatura, dozele de la o chitara, gatul unei chitari bass, microfoane, un software pentru modelarea sunetului (Amplitube), capatul unui horn (?) folosit pentru rezonanta si percutie si un instrument mecanic electroacustic hibrid, facut de Diego Stacco: sound designer, sound art, inventator si muzician. Nu stiu care imi place mai mult: Bassoforte sau Experibass, instrumentul ale carui sunete se aud pe soundtrackul filmului Sherlock Holmes de Guy Ritchie, la care Diego Stocco a colaborat impreuna cu Hans Zimmer.  Sound exemplar obtinut nu din sinteza ci din electroacustica si inregistrari (via cdm).

20100623

Rokolectiv partial vazut din tuxedo

Nu am reusit sa ajung integral decat la seara de la MNAC a festivalului de anul asta. In rest am vazut doar performansul Rochite din seara a doua si live/ul facut de unul din membrii Turzi in seara a patra la Institutul Francez. Nu am scris pana acum pentru ca am lipsit de la o parte importanta  si mai ales pentru ca mi-a lipsit ceva ca sa inteleg putinul pe care l-am vazut si pe care nu am stiut de unde sa il apuc.

Pe scurt, ruptura a venit din faptul ca Rochite a fost un delir care a consumat aproape toate resursele participantilor, i-a umbrit pe toti ceilalti artisti, a strans cele mai multe commenturi si aprecieri si i-a stors pe multi de doza de petrecareala rezervata pentru cele trei zile de festival. Ceva agitatie la locul faptei a mai facut doar Dan Deacon. Altfel, asa cum au observat cei de la avec.ro, lumea a preferat sa stea la tigari si la taclale si sa comenteze obiectiv muzica din alt loc in care aceasta se producea. Sau sa declare festivalul incheiat dupa Rochite. De ce?

Daca e sa ma iau dupa reactiile reactiile pre si post eveniment, cel putin cele care apar in commenturi pe feeder.ro, sau pe freshgoodminimal.ro, festivalul Rokolectiv imparte lumea in doua: haters (in variante soft si hard) si lovers (moderati sau exaltati). La fel si liveul facut de Rochite. Ca de obicei, haterii sunt mai interesanti. Majoritatea discutiilor nu se poarta in jurul subiectului propriu zis al festivalului sau al artistului: cum e muzica, cum e locatia in raport cu muzica, cum e sound/ul, organizarea, cum au fost prestatia, drive-ul si inspiratia, cum s-au potrivit numele si stilurile din line/up, cat de ok a fost locatia respectiva pentru performansul produs in ea etc. Problema e cine vine, ce face si cum se imbraca la Rokolectiv, cum trebuie sau nu sa te distrezi la un festival, ce gusturi muzicale trebuie sa ai ca sa fii coerent ca festival, care e diferenta dintre festival, party, clubbing si post-clubbing etc. Peste cativa ani, cand Rokolectiv va ajunge o megachestie, sunt convins ca la TVR va exista o emisiune gen cea tinuta de Pruteanu si o sectiune a Academiei Romane specializata pe semantica si lingvistica de clubbing si festival care sa rezolve toate aceste chestiuni.

Dar pana sa se lamureasca lucrurile la nivelul ala, back in time, sa vedem ce referinte are festivalul. Editia care m-a impresionat cel mai tare a fost cea care s-a numit Playground, si i-a adunat in acelasi context pe Underground Resistance, pe Daedelus, Jean-Jaques Perrey, Planningtorock, Pantha du Prince, Mungolian Jet Set etc, in 2008. A ramas un benchmark pentru mine din mai multe motive. Cel mai important e ca aproape fiecare dintre performeri venea pe scena cu ceva in plus, o valoare vizuala adaugata ca mod de expresie care mergea mana in mana cu muzica. Mastile Planningtorock, proiectiile UR, contrastul dintre simplitatea minimala a monomului si lookul si beaturile baroce ale lui Daedelus, tripurile sonice ale celor de la Mungolian Jet Set cu caciulile lor etc.

Mi s-a parut atunci ca Rokolectiv aduce in Romania un soi de expresie multimedia (sunet si imagine DIY) noua, fresh si foarte personala si cumva greu de incadrat in vreun stil anume, sau fara racord la vreunul din trendurile anului. Adica nu s-a facut uz de lasere, tone de kW lumina din reflectoare, focuri de artificii, dansatoare sexy in custi sau libere si alte artificii tehnice care sa duca in overload procesorul nostru de senzatii, cum se intampla pe la concertele mari sau in cluburile unde lumea se duce ca sa se sparga. Muzicienii erau pusi discret intr-o lumina sensibila de proiectii si alte artefacte vizuale. Sinergie fericita care facea transparenta o filosofie personala a fiecaruia, un univers mai mult sau mai putin intim, un mesaj potrivit livrat intr-un context potrivit, fie ca era esoteric ca la Pantha du Prince, fie ca era social ca la Underground Resistance. Au fost si multe versuri care faceau si mai inteligibil si articulat demersul artistului. Muzica electronica devenea purtatoare a unui alt tip de mesaj decat cel care se regaseste in muzica mainstream, electronica sau nu.

Inapoi la zilele astea de criza, am avut privilegiul si nesansa sa vad laivul Rochite imbracat in tuxedo. Nu ca ar fi fost mai cool, ci ca veneam direct de la o nunta (ce sa zic, si din respect pentru munca artistului). Asa ca am stat deoparte, si, blocat intr-un costum prea formal pentru un eveniment informal, am observat ce se intampla acolo si mi-am facut o lista de intrebari si de notite mentale, ca orice om in tuxedo. Dansul meu a fost cerebral, printre idei si semne de intrebare la care am gasit doar acum raspunsul. Deci.

Un comentator malitios pe feeder facea paralela intre masti, extaze, Rochite si deadmau5, si uite ca tocmai un articol despre deadmau5 aparut in The Guardian in data de 28 aprilie (la patru zile dupa festival - ce coincidenta!) a facut lumina, cel putin pentru mine. Teza articolului e ca in industria de entertainment s-a produs o mutatie  datorata social media, al carei reprezentant ar putea fi tocmai deadmau5. Ca azi sistemul de distribuire, procurare si promovare care se auto-perpetueaza e un model de business invechit pentru muzica, iar oamenii isi doresc sa formeze comunitati in care sa se regasesasca impreuna intr-un mod extatic si safe chiar daca noile tehnologii tind sa ii separe. Muzica devine doar o parte din show, o mica parte, ceea ce conteaza fiind capacitatea de a creea o prezenta fizica spectaculara si nereproductibila care sa fie cel putin egala cu minunile tehnice pe care le vedem desfasurandu-se in spirale infinite inauntrul ecranelor calculatoarelor, display-urilor consolelor de jocuri si televizoarelor. Ca a fi DJ/artist astazi inseamna sa fii un fel de tehnician de divertisment manipulator care are o aplecare speciala pentru a intelege nevoile de distractie ale unei audiente rasfatate, mobile si in permanenta conectate, care stie exact cum sa ofere publicului distractia, momentele escapiste si extravaganta dupa care acesta tanjeste in vremuri tulburi.

Or, se stie sau nu, sustinatorii si nucleul dur al fanilor Rokolectiv sunt prieteni, dincolo de preferintele muzicale. Bucurestiul e o scena mica pentru orice fel de muzica, cu atat mai mult pentru ceva care e la intersectia dintre muzica si entertainment si nu cade sub jurisdictia stricta a unui gen sau altul. Ei bine, la laivul Rochite tocmai acesti oameni si-au manifestat in modul cel mai extatic bucuria de a intalni in premiera talentul unui om cu care merg la shopping si la beri. Cum ar fi ca unul din prietenii din grupul tau sa apara deodata intr-o postura cu totul noua, sa il vezi sau oficiind in haine de preot Shinto? Efectul dramatic e instant, mai ales ca stii ca e o gluma in spate. Surpriza Rochite a venit in primul rand din masca. Pe omul din spate toata lumea il stia, fara acel aer ancestral pe care i-l dadea masca.  Si, sub lumina rosie, frecventa a pasiunii si a nebuniei, a senzualului prin excelenta (vezi cartierul rosu), intri intr-un dialog instant cu emotii si trairi carora, oricat de hipster si de civilizat ai fi, le descoperi forta primara nealterata.

Din tuxedo/ul meu, privind la dezlantuirea de fluieraturi, maini ridicate, poale puse in cap si alte semne ale extazului, ma gandeam ca uite, ai crezut ca vii sa asculti muzica si cand colo era vorba despre altceva. Muzica in cadrul unui performance e, vrei-nu vrei, un mix de senzatii si de energii din care cea mai importanta parte ii revine publicului. Oamenii de acolo, reactia lor, dialogul cu scena si cu artistul, feedbackul creeaza ceva ce nu se intampla cand stai asezat in fata boxelor si asculti la rece, tu cu creierul tau si cu tine, piesele unui album. Acasa in singuratatea difuzoarelor o faci singur, de la chakrele superioare in sus, la festival, in multimea si intunericul rosu in care iti pierzi putin identitatea, o faci de la stomac in jos.

Nu mai conta ca sunetul nu era la inaltimea dedicatiei pe care omul din spatele proiectului Rochite a pus-o in materialul realizat pentru Rokolectiv. Toata partea vocala, cele 6 microfoane care fragmentau si reuneau o voce procesata in ceva mai mult, au fost ocultate de masca. S-a auzit prost, dar nu asta conta. Instrumentele si toata tehnologia pe care s-a construit proiectul, ingenioasa si experimentala, mix bizar de analog si digital, nu s-au mai vazut. Cum nu s-au vazut nici marginile lumii copilariei pe care o abordeaza muzica asta care nu se stie ce e: inocenta pandita din umbra de bau-baul din poveste.

Era doar o aparitie stranie, un monstru jucaus, fara nici o referinta directa sau critica la adresa vreunei alte forme de spiritualitate. Hardcore si sex total. Toata lumea a dansat, toata lumea a tipat si s-a bucurat ca si cum in mijlocul unui grup de prieteni si cunoscuti de pe facebook si din putinele locuri de intalnire ale Bucurestiului a coborat zeul asteptat care si-a organizat singur parada. Un zeu nepretentios, caci nu a cerut nici un fel de adeziune, nu a dat nici legi, ba as zice ca a dat legile muzicii peste cap cu umor. Si pe care multi au fost gata sa il urmeze. Cum zice ghelme intr-un autointerviu visceral, entuziast si emotionant aici  "smuls si aruncat intr-o lume supranaturala a emotiilor ancestrale" (de) "muzica de adunare si incolonare pentru o expeditie de o ora in noi insine ghidati de omul cu masca si ciucure in corn"(...) "la un moment dat eram convins ca totul o sa culmineze cu matei care desface mixerul sau la ce dracu canta el acolo si o ia incet pe calea rahovei in jos. si noi o sa ne luam dupa el, tropaind si dand din cap in urma lui, spre consternarea tiganilor florari de vizavi. eu m-as fi dus, eram atat de transfigurat incat as fi mers oriunde dupa el atunci. si nu cred ca as fi fost singurul". Eu cred ca e unul dintre viitori zei low profile ai facebook-ului.

Teza mea despre frenezia provocata de acest live Rochite este ca el e succesul unei comunitati care se vede reprezentata si incantata pe scena de chiar unul din membrii ei. E un succes 2.0. Tocmai aceasta coeziune invizibila pentru alte grupuri este si cea care atrage critici negative la adresa festivalului. Cand simti ca exista un ceva care are o structura interioara la care nu ai acces fie incerci sa intelegi, fie urasti instant, pentru ca iti ameninta imaginea ta despre tine. Se stie ca alegerea muzicii pe care o asculti are si un rol sociologic: te integreaza, vorbeste despre gradul tau de aderenta la valorile lumii, despre conformitatea cu ele sau respingerea lor, despre fricile tale si imaginea ideala pe care incerci sa o proiectezi.

La Rokolectiv, un grup de oameni reuniti mai putin de o spiritualitate comuna, cat de o cautare constanta a unei identitati definitorii, se gaseste fata in fata cu cineva care corporalizeaza aceasta cautare pentru ceva nedefinit. E un grup de oameni care si-a rupt capul in Web-ul de alta data si in alte cluburi, aflat la o varsta in care cautarea de sens e mai importanta decat goana dupa senzatii psihedelice. Nu sunt oamenii pe care dropdread.ro ii anunta ca inainte de vacanta va avea loc o intalnire cu promotorii unui sound extrem care descarca energiile si angoasele unei alte varste. Nu sunt nici cei prezenti cu miile in evenimentele din Kristal sau la The Mission. Faptul ca Dan Deacon e anuntat ca un promotor de ritualuri pagane for your right to party iar Rochite e vazut ca un deschizator de usi catre acel ceva ancestral din noi e simptomatic pentru publicul Rokolectiv. Cum simptomatica e si cautarea de feedback personal si plin de sens de a carei absenta se plange autoarea unui review despre festival publicat de veioza arte: (DJ Sprinkles) "se tripeaza singur nu ridica privirea (...)  e misto ce pune daca ar ridica privirea ar face contact cu oamenii care danseaza in fatza lui si energiile s-ar intalni ar pune practic pentru oameni si ar avea sens ca suntem toti in aceeasi incapere."

In epoca web 2.0 in care viata noastra intima s-a socializat si fiecare are acces la toate celelalte lucruri care il definesc, emotioneaza si misca pe cel caruia i-ai dat add as friend, un val aruncat peste chipul lui, o masca pe care si-o pune, face si mai transparenta ceea ce un teolog numea taina fiintei. Ascunzi ca sa arati ceea ce de fapt nu se poate vedea. De-asta iamamiwhoami apare in clipuri mascata in mandragora, de-asta deadmau5 are soarecele pe cap, de-asta Burial sta doi ani pana da primul interviu, de-asta Daft Punk canta doar cu masti pe cap etc. Si, in aceasta lume in care totul e la vedere, vine cineva ca Rochite care face invers: ascunde si oculteaza tehnologia, umanul, demersul artistic, nu isi pune piesele pe soundcloud, nu apare pe myspace, nu da interviuri. Creeaza un show pe care nu poti sa il iei acasa si iti da ceva doar in intalnirea cu el, ceva ce nici macar nu e regizat de acasa. Acolo, in creuzetul de la The Ark sau din spatele monomului, pe o scena goala, la MNAC, cum a facut Daedelus.

De-asta zic ca festivalul Rokolectiv e un festival 2.0 in care socializarea in mediul si prin intermediul muzicii e mai importanta decat muzica in sine. Socializare inseamna punere in valoare a persoanei in cauza, lucru care nu se intampla la un festival care aduna mase. Acolo muzica vorbeste direct ascultatorului aflat in multime care nu isi comunica starile unui grup. Feedbackul lui e mai putin important. La Rokolectiv e exact invers. De-asta se strang oamenii pe scari si stau la bar in timp ce artistii performeaza.

Poate ca o directie mai clara a festivalului, care sa accentueze si sa puna in scena aceste doua nevoi (cea de socializare si cea de extaz safe) ar fi o directie mai buna pentru viitoarele editii. Pentru ca judecand dupa frenezia pe care am vazut-o la Daedelus, la Rochite si la Dan Deacon, se cauta in acest festival ruptura de orice beat si sound care se poate incadra intr-un gen promovat in cluburile cautate din Bucuresti. E tricky si putin cam dezolant sa astepti si sa tanjesti dupa oamenii care umplu Fabrica si The Silver Church si Martin ca sa ingroase randurile la Rokolectiv, dar poate ca e prea devreme. Pe facebook sunt comunitati intregi de friends, nascuti dupa '89 care nu sunt prieteni cu festivalul Rokolectiv. Dar daca in timpul anului nu intri intr-un dialog si cu ei, macar la nivel implicit, prezentand mai clar fundatia teoretica a festivalului, e greu de crezut ca o sa ii ai ca oaspeti la viitoarele editii. Permeabilitatea grupurilor in aceste cazuri e invers proportionala cu gradul lor de coeziune.

Ca sa inchei aceasta pseudocronica, daca la Rochite am stat de o parte in tuxedo-ul meu, la Dan Deacon am intrat in zona, casual. E singurul care m-a miscat bine. Invers decat la Rochite,  tehnologia pe fata, recuzita ironica, autoironie muzicala si de entertainment bine pusa la punct. Omul a venit in mijlocul oamenilor, a vorbit cu ei si a creat grupuri adhoc dincolo de preferintele si prietentii de pe fb ai fiecaruia. Restul trupelor prezente in seara de duminica au fost trupe care isi vedeau, ca si DJ Sprinkles, de treaba lor in tripul lor, mai bine sau mai prost pus la punct. Mount Kimbie mi-au dat impresia ca repeta neconvingator pe scena pentru un viitor festival. Nu am rezonat nici la psihedelia electronica Turzi. Sonorizarea nu i-a ajutat pe nici unul, soundcheckul parca era facut doar pentru Dan Deacon. Orchestra de iepurasi e o gluma, prea cerebrala ca sa o pui la inceputul ultimei seri a festivalului, care trebuia sa se incheie cu Dan Deacon. Locul ei era in The Ark, in subsol, unde trebuia sa mearga in loop. Luni seara am fost surprins de soundul si performansul tipului de la Turzi,  in the good old sense of a live listening. Fara tuxedo, fara mobilizari de energii ancestrale, fara circ, fara scari pe care toata lumea fumeaza, fara toalete, coafuri si alte chestii care se poarta in w/e. Doar urechi si muzica. Sound bun, atmosfera relaxata, public cuminte si foarte ascultator.

As zice ca la Rokolectiv e de gasit cate ceva pentru fiecare tip de ascultator. Si extaz, si rupt capul, si semne de intrebare, si perplexitati, si plictiseala, sound bun si sound prost. Dar clar trebuie alta stare decat cea pe care o imbraca cei care merg in cluburi, sau la festivaluri mari. Si ca daca ajungi acolo - si e bine sa o faci! - surpriza o sa vina de unde te astepti mai putin. Ca un ou Kinder in care gasesti o amuleta azteca sau o statueta dacica autentica care iti zambeste din spatele unei masti cu fata de om.

20100618

This is bass music: unedited live set la 4 platane by Amon Tobin



Da, e Amon Tobin - nu mai e la moda, stiu - dar acum uitam de beaturile de pe albumele lui elitiste si vechi pe care nu le mai asculta nimeni, si facem plugin la 4 (patru) platane cu toate scaritele, ciocanelele, urechile externe si interne, si sinapsele pe care le (mai) avem la dispozitie.
Amon Tobin nu prea isi inregistreaza seturile, iar asta e unul dintre putinele inregistrate si bineinteles merita ascultat. As always the set focuses on building new arrangements from combinations of existing material. D'n'B, halfstep, dubstep, flip hop and nextflap all rendered meaningless in the pursuit of heavy, bass-driven music. Get ready for a serious head trip. Asa isi prezinta Amon setul inregistrat live la 4 platane in august 2009, Seattle. Setul contine un preview al piesei "Sweden" de pe noul album Two fingers la care Amon lucra in acea perioada. E vorba de bass music, nu te lasa pacalit/a de inceputul mixului. Enjoy.

20100616

Van Graph K Fe 5 Year Anniversary: marketing alternativ pentru muzica electronica timisoreana

 
Revolutia a inceput la Timisoara si tot de acolo vine un concept cool de promovare a muzicii locale si a unui loc de party si intalniri: anume o compilatie de muzica electronica si alternative timsoreana produsa nu de o casa de discuri, ci de un bar si de un post de radio local. Lansata in ultima saptamana a lunii mai, nu e Buddha Bar - nici n-as vrea sa fie - dar respira un aer fresh si pozitiv de ambient, jazz, soul, drum&bass, experimental electronica, deep house, si ceva alternative. Piesele sunt semnate de crema muzicala din zona, incepand cu B.A.U., Makunouchi Bento, Leizaboy, Injektah, Persona si altii.

Van Graph K Fe e, desigur, o cafenea selecta din Timisoara unde se intampla concerte, iar mixul e produs in colaborare cu Anonim TM, organizatie locala care promoveaza muzica underground si emite de pe postul cu acelasi nume. Compilatia se descarca liber de pe net si se distribuie in forma fizica in Van Graph K Fe. E o modalitate de marketing pro domo muzical si relaxat, in lipsa unor case de discuri care sa promoveze artisti locali sau in lispa unor fonduri pentru traditionalele campanii de print si spoturi de festival. Van Graph K Fe se expune prin muzica gazduita acolo. A facut-o si The Office in Bucuresti, daca imi amintesc bine, dar parca nu erau doar producatori locali, ci o selectie din muzica pusa in club. Insa in compilatia asta parca lipseste o parte din indarjirea din Capitala, unde producatorii isi arata skillurile pe un anume stil de muzica si sunt putin permeabili la ce e in afara. 

Piesele jazzy aduc cu compilatia Mushroom Jazz a lui Mark Farina, solare, pozitive, jucause si foarte... jazzy. Cele alternative, mmm..., nu prea isi gasesc locul in mix, dar asa a vrut producatorul, pentru ca nu se promoveaza un stil, ci un loc si o atmosfera. Poate ca soundul pe alocuri nu e tocmai cel de nisa, sincronizat cu se intampla pe afara, nici minimal nici post-dubstep, d'n'b-ul e de inspiratie ltj bukemiana, aka atmospheric drum&bass, dar per total ramai cu senzatia ca ai trecut printr-un taram sonic relaxat, calm, jucaus, linistitor, laid-back, distractiv, primavaratic si usor sofisticat. 

Sa fie un semn ca artistii de acolo compun mai mult ziua si au ferestrele spre est si soare in casa toata ziua? Sau ca e mai putina paranoia in flora inspirationala din oras? Oricum ar fi, nu prea exista un termen de comparatie cu se face in Bucuresti, unde sound-ul e in general mai dark, mai dens, mai ambitios, cerebral, intens si vibrant - pe alocuri chiar clinic si maniacal. Alt oras, alta atmosfera. 

Dar asta e o chestiune de gusturi si de perceptii, si dincolo de toata vorbaria e o initiativa de urmat si in Bucuresti si alte orase. Face bine muzicii si mai ales cluburilor in care se produc artistii locali. Ma gandesc la toate party-urile din Control, Fabrica, The Silver Church, Traian 42, Post-Cochet, Expirat si The Other Side, terasa MNAC si alte locuri unde se produc constant artisti locali care inca raman destul de necunoscuti publicului. Ce compilatii s-ar fi lansat din fostul WEB, nici nu vreau sa ma gandesc... E un inceput pentru toate.

Si acum, playlistul si muzica.
 

20100614

Ninja Tune XX free anniversary mix: Coldcut meets The Orb





















  Coldcut Meets The Orb by boingbumchak
Imi plac artistii, casele de discuri, producatorii sau orice alte entitati care dau lucruri la liber, fara sa se vada in asta o strategie tare de marketing (adica o promovare mai soft si for the fun of it). Fie ca li se pare ca suna amuzant, desi nu sunt in faza finala (cum au facut Major Lazer si La Roux cu Lazerproof), fie ca e o ocazie speciala in care e frumos sa dea ceva ce are deja valoare istorica, desi nu mai e pe val.
Ninja Tune implineste 20 de ani de beaturi si face acest lucru. Pentru sase zile (au mai ramas doar doua!) de la adresa asta se poate descarca un mix facut de Alex Patterson si Thomas Fehlmann (a.k.a. The Orb - trupa care a dat ambient maselor) in studioul lui Coldcut in 1991. Asta inainte sa isi lanseze albumul The Orb's Adventure Beyond the Ultraworld, album care urca pe locul 29 in UK Chart si era descris ca avand un sound unic pentru anul respectiv.
Despre mixul pus la liber, Coldcut spune ca a fost dat pe spate de ce faceau cei doi tineri DJ (domnii respectabili din poza): anume o combinatie desteapta, ciudata si artsy de monologuri/dialoguri din filme, emisiuni de radio etc, colaje sonore, arii din opere, beaturi, paduri, chitari, synthuri etc. mare parte din ele facute live in studio, de un om care alerga intre deckuri pornindu-le si oprindu-le.
Alte vremuri. Era distractiv.
Era?! Este inca.

20100609

If Benga goes tropical, the post-dubstep London dance scene goes carioca funk

Nu stiu daca infuzia asta de tropical brazilian flavor in care se scalda mai nou scena de dans din Londra a inceput cu M.I.A. si Bamboo Banga. Am mai auzit-o acum doua luni la un producator din Wales: Doc Daneeka intr-un remix facut pentru Sekta si intr-un podcast pentru XLR8R. Suna  asa:

Sekta feat. Spoek Mathambo - Peterpan (Doc Daneeka remix)

Si mai nou o aud la Benga pe ultimul EP aparut la Tempa. Intr-un video clip dark si funny, o animatie cu o scurta poveste despre o clap factory, o fabrica dintr-o societate de consum care ne smulge literal aplauzele. (Facut in tonuri de rosu si negru, e exact cealalta fata a Fabricii de fericire de la Coca-Cola. Sau e o critica a sistemului media cu spectacole, seriale de comedie show/uri cu aplaudaci si rasete din off). Loox like diz:



Benga, da? In 2008 lansa impreuna cu Coki piesa Night, care avea sa fie hitul consacrat al dubstepului (peste 2 500 000 vizualizari pe youtube), si poate una din putinele piese de dubstep pe care poti face karaoke. Cine ar fi zis ca dubstepul o sa culeaga ceva de la Rio?

Totusi tropical este ultimul buzzword pe scena dance din Londra. FACT il considera mai bun decat tot ce e postdubstep. Doc Daneeka il numeste basement house. E saltaret si sincopat ca toate ritmurile tropicale care vin direct din Brazilia, si mai e si sexos, adica are exact ce lipseste tuturor genurilor de drum'n'bass si mai ales dubstepului, pe care lumea se intreaba inca cum se poate dansa. Ritmul vine din Carioca Funk aka Baile Funk aka Favela funk, Rio funk. Desi vine din Miami Bass, un ritm consacrat in State, in Rio de Janeiro funk nu trimite la un stil de muzica, ci la un party. Si nu are nimic de a face cu funk made in US. E un crossover interesant intre ritmuri si scene atat de diferite si indepartate ca si cultura.  In sfarsit, electro-latino basement house baile funk.

Pam Pam Pam /pam-pam/ Pam Pam Pam
Cum ziceau veteranii de la NSK: trebuie sa dansam.
Pam Pam Pam /pam-pam/ Pam Pam Pam
Trebuie sa dansam si dubstep, si drum'n'bass. Trebuie sa dansam tot. Daca tot ne indreptam spre sfarsitul lumii in 2012 macar sa o facem cat mai saltaret si voios.
Pam Pam Pam /pam-pam/ Pam Pam Pam

Si atentie cu mainile alea in aer. Sa nu se piarda in fabrica de smuls aplauze.

20100606

iamamiwhoami = mandragora



Nu se stie cine, ce, de unde si cum e imamiwhoami. Unii zic ca ar fi Goldfrapp, altii Jonna Lee, sau Karin Dreijer Andersson.  Ar lucra cu Claes Bjorklund si nu cu Trent Reznor. E remixata de Tara Bush. Toate piesele se numesc minimal si nonreferential asa: n, u1, u 2, o, b; pe langa cele care sunt niste lungi siruri de cifre ("5.4.21.3.1.20.9.15.14.1.12"). Are un site (neoficial?) care se cheama iamamiwhoami si un youtube channel cu acelasi nume. S-a lansat viral pe youtube, e inca un proiect anonim. Are si cont pe FB. Muzica e o combinatie de electronica, alternative si experimentala, cu distorsiuni puternice si  stranii pe voce in fiecare piesa. Imaginile din clipuri par a fi din universul lui Lynch dupa Mulholland Drive si Inland Empire. Clipurile sunt regizate de Viktor Kumlin, care a colaborat cu Jonna Lee. Personajul care apare in fiecare din ele ar fi o mandragora, un demon feminin jumatate planta, jumatate om. Cand e scoasa din pamant, mandragora se spune ca scoate un sunet care te poate ucide, de-asta mandragora era legata de un caine care fugea pana cand oamenii erau in siguranta. De-asta apare si cainele in clip. Numele canteceleor au o semnificatie, chiar cele formate din cifre, daca sunt transpuse in literele alfabetului spun, in ordine cronologica dupa cum au fost lansate: "Educational", "I am", "It's me", "Mandragora", "Officinarum", "Welcome Home". Informatiile sunt luate de pe Wikipedia. Campanie sau nu, viziune artistica unica sau efort de marketing concentrat online e sigur ca o sa fie un succes. Are peste 4500 de prieteni pe FB. Suna foarte bine.

Balam Acab - See birds

  Balam Acab - See Birds by boingbumchak

Pe producator il cheama Alec Koone, are 18 ani, si e originar din Ithaca, NY. A inceput un proiect de noise/drone cu cativa ani in urma, acum e student in muzica la Ithaca College, si face o combinatie de dubstep, UK bass music, ambient gloom cu vocaluri proprii, obsedante si fantomatice.

Freeware softsynth blog

Pentru baietiile si fete care sunt into music: un blog pe tumblr cu vreo 20 de soft synthuri gratuite: http://softsynth.tumblr.com. Daca erai in cautarea unui synth Hahaha CS01, sau Hahaha CS33 (facute dupa Yamaha, da), Minimogue, Taurus sau Cynthia sau un VL1 (facut dupa Casio VL-Tone) merita sa intri pe el. (Via xlr8r.com).

Major Lazer & La Roux: free download pentru un album cu Jamaican flavor

 
Hai ca saptamana asta am fost intr-un trip cu La Roux: am dat de piesele ei in fiecare zi si suna superbine, mai ales in remixurile dubstep si d'n'b.  Inchei tripul cu un link la un album de data asta, o colectie de remixuri speciale, dubplate-uri si alte chestii. E un mixtape facut de Major Lazer braintrust (Diplo & Switch) in timp ce lucrau in Jamaica la un album nou. Au adunat toate lucrurile pe acest material pe care s-au gandit ca nu mai e nevoie sa il mai platim, asa ca l-au pus pe site-ul asta for free: http://maddecent.bandcamp.com/releases (asta se intampla pe la sfarsitul lunii martie). L-am gasit postat de cineva pe fb, l-am dat jos si am facut o infuzie cu aer de Jamaica si energie a La Roux, paduri, delayuri, bitches, rap, beaturi, some fat bass and so on. Lazer, frate.

20100603

Top 10 dubstep mainstream hit remix


Un top pe care l-am facut nu dupa vanzari ci dupa vizualizarile de pe youtube. Cred ca e mai relevant pentru generatia sharing decat nr. de cd-uri vandute. Unele dintre remixuri sunt neoficiale si sunt folosite ca modalitati de promovare a celor care le-au realizat (cele ale lui Chrispy si NumberNin6). Altele au fost disponibile doar pentru download. Cert e ca La Roux a colaborat sistematic cu artisti de dubstep (Nero si Skream). Ca si Imogen Heap (cu Rusko si Roksonix). In general artistii din UK sunt mult mai conectati cu scena de dubstep, si nu e de mirare, pentru ca Anglia e tara de origine a genului. E o legatura intre popularitatea piesei originale si remix, dar a contat si pasul facut de producatori pentru colaborarea cu artistii si producatorii de dubstep. E totusi un pas facut pe un trend descendent, pentru ca am intrat deja intr-o era post-dubstep. (Am citit ca Britney Spears colaboreaza deja cu Rusko pentru niste piese de pe urmatorul album. No comment.)

1. La Roux - In For The Kill (Skream Let's Get Ravey Remix) - UK (2009)



In For The Kill, piesa synthpop a trupei La Roux, a fost pentru 2 luni nr. 2 in UK Singles Chart in 2009, are peste 4 480 000 vizualizari pe youtube si niste versuri care merita ascultate. Asa cum declara autoarea, cantecul e despre a spune cuiva cum te simti fara sa te intereseze ce raspuns primesti inapoi si fara sa astepti sa afli daca ceilalti te vor sau nu. Unii critici au afirmat ca remixul facut de Skream impinge piesa originala intr-un teritoriu nou si captivant.


2. Florence & The Machine - Rabbit Heart (Slof Man&Elkat Dubstep Remix) - UK (2009)



Piesa originala, nr. 12 in UK singles chart in iunie 2009, cu peste 3 025 000 de vizualizari pe youtube, devenita fenomen internet (cu nenumarate preluari si parodieri). 'This is the gift/It comes with a price/ Who is the lamb/And who is the knife?' Florence: The rabbit heart is a reference to fear. I'm so afraid of what's about to happen. Of being in the spotlight. Remixul dubstep are peste 1 018 000 vizualizari.


3. Rihanna - Rude Boy (Chrispy Dubstep Remix) - US/UK (2010)



Un remix neoficial facut din plictiseala intr-un moment de blocaj inspirational, dupa cum spune autorul englez, care a reusit totusi sa adune peste 1 015 000 de vizualizari pe youtube. Impresionant, dar nu la fel de impresionant ca recordul piesei originale: peste 63 000 000 vizualizari si una din cele mai bine vandute piese no 1 din Billboard Hot 100.


4. Dizee Rascal - Bonkers (Doorly Dubstep Remix) - UK (2009)



Piesa originala a fost nr. 1 in UK Dance Chart, cu peste 6 730 000 vizualizari pe youtube. A avut parte de multe remixuri, cel al lui Doorly a fost vizualizat de peste 980 000 de ori.


5 Imogen Heap - Hide & Seek (Roksonix Dubstep Remix) - UK (2005/2009)



Piesa a fost nr. 125 in UK Dance Singles Chart, si a fost remixata si de Rusko. Varianta dubstep are peste 948 000 de vizualizari. Surprinzator, un clip facut de un utilizator youtube care nu are decat versurile piesei a ajuns la peste 5 000 000 de vizualizari.


6. The Streets - Blinded by the light (Nero Dubstep Remix) - UK



Peste 828 000 vizualizari.


7. The Prodigy - Breathe (NumberNin6 Dubstep Remix) - UK/US (1996/2008)



NumberNin6, fost producer de trance de pe East Coast in SUA, s-a impus pe scena dubstep cu remixul sau pentru piesa Breathe a trupei The Prodigy. Remixul a fost inclus in traklisturile unor nume ca Skream, Rusko, Stench, Plastician, Bassnectar si auzit la BBC Radio 1. Breathe are peste 6 500 000 de vizualizari pe youtube, iar remixul peste 795 000.


8. La Roux - Bulletproof (Foamo Dubstep Remix) - UK (2009)



Remixul e neoficial, single/lul oficial din UK/US ca si cel digital contine un remix drum&bass al lui Zinc. 6 980 000 de vizualizari pentru original, peste 734 000 pentru remix.


9. La Roux - I'm Not Your Toy (Nero Dubstep Remix) - UK (2009)



Nr. 27 in UK singles chart, cu 1 596 000 de vizualizari pentru original si peste 779 000 pentru remix.


10. Lady GaGa - Just Dance (Chrispy Dubstep Remix) - neoficial - US/UK (2009)



Peste 112 350 000 vizualizari pentru original, doar 695 000 pentru remix. Ga. Ga-Ga.