20130528

The Ambassador's Reception lanseaza albumul de debut Steaua de Mare, un proiect Future Nuggets.


In decembrie 2012, Ambassador's Reception, casa de discuri independenta a lui Steve Kotey de la The Chicken Lips, a scos compilatia “Sounds Of The Unheard” realizata Future Nuggets, ambasadorii romani ai labelului. Compilatia a fost apreciata la nivel global si chiar a fost remarcata de Andrew Weatherall ca una din compilatiile anului 2012. "Steaua de Mare" a avut multe piese pe compilatie, iar trupa a fost instant remarcata pentru soundul psihedelic si ametitor.

Recent, labelul a lansat in mai 2013 albumul de debut al trupei "Steaua de Mare", release-ul in format vinil cu numarul 12. (Primul album Future Nuggets poate fi inca gasit pe rafturile vinyl shop-ului bucurestean Misbits. Probabil ca urmeaza si Steaua de Mare). Albumul omonim al trupei Steaua de Mare contine 8 piese: Prolog, Valuri, Ork Style, Babadag, Doamne, ce greseala am, In afara programului, Doina cosmica, Studiu manea. Dintre acestea o parte au fost prezentate in urma cu cateva luni pe pagina de soundcloud a colectivului Future Nuggets, precum si in concertele sustinute de membrii formatiei.

Intregul concept al trupei "Steaua de Mare" este bazat pe sunete din trecut si pe ritualurile apuse ale divertismentului care existau inainte de Revolutia din 1989 (acea atmosfera extinzandu-se mult si dincolo de 1990). Steaua de Mare a fost un complex hotelier construit in anii '60 pe malul marii in Eforie Nord, una din statiunile de acum demodate ale Marii Negre. In timp ce oamenii aflati in concediu se relaxau la soare sau mancau in restaurante, formatiile de restaurant cantau cantece traditionale, ceea ce a dat membrilor trupei Steaua de Mare ideea de a aduce un omagiu acelui mod de viata prin combinarea sunetelor din epoca respectiva cu noile tehnici de inregistrare din zilele noastre.



Trupa - Bogdan Stoian (vioara, synths), Andrei Dinescu (percutii, tobe, vioara, synths), Ion Dumitrescu (bass, synths, drum-machines, tobe), Horațiu Ș (synths, electric piano), Eugen Imecs (tobe, percutie) - s-a adunat dupa multi ani de jam session-uri si a hotarat sa-si puna in joc resursele in doua studiouri din Bucuresti.

   Steaua de Mare by Battleofwits Back

Soundul lor unic vine din mai multe directii. Astfel, ei combina elemente de Prog, dub, psychedelic rock si muzica tiganeasca contemporana (manele) in special din Romania si Bulgaria. Daca se adauga la asta si faptul ca toti sunt ireversibili contaminati de domeniul analog si cel al sunetelor digitale timpurii, atunci se poate obtine o imagine pasagera a acestui sound hibrid.

Manele ("manea", care la origine insemna in romana "cantec turcesc") este un gen muzical (deja cunoscut la nivel international), care s-a raspandit in Balcani in ultimii 20 de ani si este pe cale sa produca si mai multi hibrizi. Au dat nastere la voci matrue si eroi locali precum Dan Armeanca, Adrian Minune, Florin Salam, Vali Vijelie si Dan Drăghici. Manelele au nume diferite in tarile din jurul Romaniei si ofera subtile variatii in fiecare regiune balcanica, spre deliciul cunoscatorilor si amatorilor. Ele sunt asociate cu muzica tiganeasca contemporana de nunta, dar reprezinta un stil care a trecut deja de acest teritoriu.

Steaua de Mare da o interpretare unica standardelor locale cu ajutorul unui  Roland Juno 60, Yamaha CS-5, Elektronika EM-25, Junost-21, Poly 61 si al mult iubitului Wurlitzer electric Piano. O gama larga de influente vine de la Can la Ork Universal, de la atitudini psihedelice, aventuri krautrockiste in spatiile extra-nationale cum ar fi Chalga bulgareasca. Credem cu tarie ca nu exista un sound la fel de unic ca Steaua de Mare in acest moment.

Wurlitzer electric piano

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment