20130531

Radio 1 Stories: 808s, 303s & 909s. Acei producatori geniali si masinariile lor acidificatoare.Pentru cine a ascultat mult hip-hop, si mai ales multa muzica electronica, sunetele de Roland TB 303, TR 808 si TR 909 trebuie sa fie mai mult decat familiare. Facute initial ca si acompaniatoare pentru chitaristi, deci cu destinatie rock, cel putin in planurile de marketing ale companiei japoneze din 1982, ele au cazut pe mana unor DJ americani care le-au folosit ca sa produca trackuri repetitive, bazate din greu pe modularea sunetului in real-time, gratie sequencerului native si controalelor pe care device-urile le pun la dispozitie. Asa incat sunetul unor instrumente electronice gandite sa ii ajute pe muzicienii rock au ajuns sa se confunde cu sunetul de acid si de techno clasic, si sa modeleze toata muzica electronica de dans. Cei care au prins anii '90 au fost cu siguranta marcati de noua paradigma.

Pentru ca impactul a fost atat de mare (in prezent exista clone hardware si software pentru aceste sintetizatoare de bass si de drums) o echipa de la BBC si-a propus sa intalneasca echipa care a creat aceste cutii si sa afle daca membrii ei au avut habar ca inventia lor va influenta ata de mult muzica contemporana. Realizatorul Kutski de la BBC a discutat si cu Ricthie Hawtin, Seth Troxler, DJ Premier, Flostradamus, The 2Bears si Pete Tong printre altii si a aflat de ce producatorii de pe glob continua sa fie obsedati de aceste sunete, la trei decenii distanta de anul in care acestea au aparut.

Programul contine si exemple de trackuri care au folosit arsenalul de 303, 808 si 909 pentru productii care, la vremea lor, au deschis drumul miriadelor de genuri si subgenuri ale muzicii electronice.

Radio 1 Stories: 808s, 303s and 909s (2013-03-11) by EverybodyWantsToBeTheDJ

Tracklist:
Josh Wink - Higher State Of Consciousness
Afrika Bambaataa & Soulsonic Force - Planet Rock
Afrika Bambaataa & Soulsonic Force - Looking For The Perfect Beat
Biz Markie - Nobody Beats The Biz
Gang Starr - Mass Appeal
Drake - The Motto (feat. Lil Wayne)
Kanye West - Love Lockdown
Kanye West - Heartless
OutKast - The Way You Move
TNGHT - Bugg'N
Baauer - Harlem Shake
2 Chainz & Kanye West - Birthday Song
Cybotron - Clear
The 2 Bears - Bear Hug
Space Cube - Sessions
Evil Activities - Violence Silence
Masters at Work - Work
Ramsey & Fen & Lyndsey Moore - Love Bug
Toddla T - Take It Back (2 Bears Remix)
Underworld - Born Slippy
S'Express - Theme From S-Express
808 State - Pacific State
A Guy Called Gerald - Voodoo Ray
Hardfloor - Acperience 1
Phuture - Acid Trax
Rhythim Is Rhythim - Strings Of Life
Plastikman - Spastik
Orange Juice - Rip It Up
Nicky Romero - Generation303
Zatox - Check Out The Drop
Our Mutual Friend - Rhino
Alex Metric - Rave Weapon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment