20111221

Made in RO: Local Rec Buzz 2011 Compilati(a)/(on)


"Inainte de sfarsitul anului 2011, Local Records impreuna cu Burn Studios propune o retrospectiva a muzicii electronice romanesti produse in acest an. Compilatia este formata din 14 piese alese de la 14 artisti, unii mai cunoscuti, altii aflati la prima aparitie pe un release, dar toti semnificativi pentru evolutia sound-ului local. Imaginea propusa poate fi subiectiva, fragmentara sau inegala dar spune o poveste ce merita ascultata de oricine e interesat de cum stam si unde ne ducem. Se asculta si se downlodeaza gratuit de la acest link: http://localrec.ro/lcl11.html

Prezentarea oficiala de mai sus nu vrea sa joace nici macar rolul de trailer al compilatiei care mimetizeaza amintita evolutie a unui an care a fost mai mult decat interesant. Un an plin de crize, ultrasincronisme in sound, ultraanacronisme in promovare si abordare, stangacii si lucky strikes in organizarea de eventuri.

Dpdv sonic, pentru subsemnatul, 2011 a fost o placa turnanta de la o epoca la alta epoca. La nivel personal asta s-a simtit ca si cum as fi fost incarnat intr-un cap de pick-up care isi citea linistit vinilurile consacrate, cand bratele lungi si tentaculare ale istoriei conduse de ochii semi-inchisi ai vietii au dat buzna la pupitru, l-au smuls, aplatizat, digitalizat si implantat intr-un pick-up virtual al unei aplicatii de cacao made for iPad. Noul rol al capului de pick-up in aceasta aplicatie: sa citeasca niste piese manevrate agresiv de copii care confunda clubbingul cu jocurile pe PSP.

In sfarsit, Buzz.Ro da seama de asta, chiar si la nivel vizual [capitalismul opulent/ scena romaneasca amputat(a) de tot felul de conditii macroistorice si micropersonale singereaza si foloseste ca hrana pentru imaginatele animale de clubbing care mai traiesc doar in fantezie]. E o compilatie impartita in trei sectiuni: una de beaturi (1-3), una de experimental/ambient (4-9) si una de straight beat aka (pseudo)clubbing (10-14). In ciuda faptului ca piesele nu au fost produse special pentru compilatie ci selectate din diversele productii ale artistilor prezenti pe ea, exista intre cele 14 piese suficienta coerenta incat sa nu dea impresia unui potpuriu electronic, lipsa de care a suferit prima compilatie Buzz.ro din 2010.

Sigur este ca 2011 care tocmai se sfarseste a fost anul hip-hopului instrumental, ca sa folosesc cea mai incapatoare eticheta ce se poate aplica muzicii facute de Montgomery Clunk, Minus si Huzur, cei care si deschid compilatia. Daca de la ei ma asteptam sa aud o prestatie pe masura notorietatii fiecaruia (adica foarte buna) - cu un shift din partea lui Monty dinspre zona aia de wonky spre altceva usor mai organic, surprinzatoare este partea de ambient/experimental. Piesa "Precambrian" creeaza o lume aparte, in care toti dinozaurii (inclusiv T-Recshii) lasa deoparte vanatoarea si lupta pentru supravietuire si savureaza un moment sublim de contemplatie  in pauza in care Adam dormea asteptand sa i se definitiveze consoarta. "Argon", cu ecouri de techno dub ale unui din ce in ce mai indepartat si foarte filtrat Berlin, e favorita mea din sectiunea de straight beat.

P.S. Desi mi-am propus sa debutez la 4zeci de ani (mai e putin pana departe), am scapat si eu o piesa - nr. 13 din compilatie - la cererea compilatorului. Sper ca pana la varsta de debut sa mai fac muzica asa buna:) Auditie placuta.

3 comentarii:

  1. Am citit articolul tău cât încă era cald și am rămas plăcut impresionat de calitatea redactării sale; alături de acesta, tot blogul reprezintă pentru mine o carte de studiu la care se adaugă mereu-mereu câte ceva

    :)

    Foarte frumos! Să ai spor și inspirație pentru viitor!

    Cu salutări,

    Andu

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Andu, ca de obicei esti foarte generos cu aprecierile si urarile:) Ma bucur ca ai gasit aici lucruri care sa te intereseze si, poate, sa te si inspire.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aplauzele mele catre Montgomery,Danaga si Autsaid3r.In comparatie cu restul compilatiei astia 3 sunt un pic suciti din vrej cum ii sta bine artistului,in rest..una e sa fii influentat altceva e sa se cunoasca atat de pregnant influenta.Iar cu Empt patru care-i si intrece.

    RăspundețiȘtergere

Leave a comment