20141118

TypoTunes – Muzică despre o tipografie utopică. Club Control, 17 noiembrie, ora 20.00


Şase muzicieni și un grafician au creat TypoTunes – colaj-live audio-video, inspirat de procesul tipografic şi de maşinile implicate în el. Elemente artistice: înregistrări de teren, muzică electronică, instrumente acustice, text. 

"Sunetul mecanic generează fascinaţie pentru muzicieni încă de la începutul secolului trecut. Înregistrat, reprodus de orchestre, modificat în softuri, motiv pentru eseuri sonore – sunetul produs de maşină face de-acum parte din ceea ce percepem ca muzică.
Pe lângă senzaţia pur fizică, a sunetului, ambianța auditivă dintr-o tipografie stârnește reacţii puternice faţă de procesul tipografic în sine, având ca efect o percepție modificată a modului în care informaţia ajunge spre noi, cititorii sau consumatorii de produse tipărite." (Maria Balabaș)

Soare Staniol
Maria Balabaş – voce, claviaturi
Mihai Balabaş – chitară, efecte
Randomform – electronics
Marina Pîngulescu – vioară
Călin Torsan – fluiere
Gabriel Bălaşa – percuţii
+
Atelierul de grafică
Ciprian Isac

"Nici nu mai știu exact când am început să mă gândesc la acest proiect. Probabil toamna trecută, când, în timp ce dădeam BT-uri la cărți prin tipografie, am făcut niște înregistrări video.
La începutul acestui an când totul se liniștise cumva, am picurat în capul prietenilor mei de la Avant'n'Gard ideea unei lucrări video-muzicale țesută pe o temă cu caracter tipografic. Au urmat mai multe sesiuni de înregistrări la Arta grafică, multe vorbe în contradictoriu dar și mai multe care s-au potrivit. Entuziasmul a fost general și ne-a dus înainte.
O primă prezentare a acestui proiect va fi la sfârșitul acestei veri, la Cârțișoara în cadrul festivalului Cuca. 
Mulțumesc Ovidiu Daneș (Fundația Dala) pentru încredere, precum și prietenilor de la Avant'n'Gard. Ce va ieși li se va datora în cea mai mare parte." (Ciprian Isac)


TypoTunes - CUCA Festival, Cârțișoara 2014 from Graphic Front on Vimeo.

"Până la prima înregistrare audio despre care știm, plasată undeva către sfârșitul secolului al nouăsprezecelea, muzica a fost transmisă prin scris sau de la un muzicant la altul. De răspândirea largă a ei putem vorbi abia de la Gutenberg încoace. Exact cu șase veacuri în urmă, în anul 1414, inventatorul din Mainz împlinea șaisprezece ani. Nu cred că se gândea încă la tipar, dar acum, la aniversară, o facem noi în locul lui: o mână de muzicieni, cu cinci degete, firește (Maria, Marina, Călin, Sorin, Mihai și Gabi), alături de un grafician fascinat de structurile ritmice ale utilajelor pe care, ani de-a rândul, le-a observat și ascultat prin imprimeriile unde-și lucra cărțile. TypoTunes – proiecție video murmurată de oameni și mașini. (Călin Torsan)"

via http://www.graphicfront.rol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment