20100801

Local Rec (RO) - Into the Sound of Now



Minus - 95 EP/Iulie 2010
Cu Buzz.RO 2010, prima compilatie romaneasca sub licenta Creative Commons*, eclectica, plina de diversitate si substanta mai mult sau mai putin coerenta, o grupare din jurul probabil al celui mai bun blog de muzica electronica din ro - freshgoodminimal - reusea sa aduca in atentia publicului doua lucruri foarte noi: pe de o parte ideea de licenta CC si pe de alta diversitatea unei noi scene de electronica care se producea serios de cativa ani buni fara sa intre cu adevarat in atentia mass media. Lucrurile s-au miscat repede si la scurt timp a aparut  Local Rec, o platforma de promovare a noului sound al noului val de producatori si artisti autohtoni, avandu-l ca fondator pe Bogdan, unul din numele care apareau in compilatia amintita.

Acum, cu doua albume EP lansate in doua luni (Bogdan - Human Thermodinamics in iunie si Minus - 95 in iulie), cu un showcase programat pentru 4 orase europene (Berlin, Viena, Londra, Barcelona) in lunile septembrie-octombrie ale anului in curs, in care vor performa 12 artisti ai noului val CC, si cu o pagina reunind (deocamdata) 16 nume: Alien Pimp, Bogdan, Candlestickmaker, Cosmin TRG, Cristi Cons, Discoballs, Inner, Ion, Makounouchi Bento, Minus, Poor Relatives, Silent Strike, Sillyconductor, Suie Paparude, The Model, Vlad Caia), cu un site ce combina blogging/ul cu toate celelalte modalitati de promovare a artistilor (de la soundcloud si myspace pana la fb si last.fm),  Local Rec promite sa fie cea mai coerenta si inchegata miscare de promovare a soundului romanesc de acum.

Probabil ca este un fel de al patrulea (sau al cincilea?) val al electronicii romanesti underground care inainteaza greu spre maturitate dupa 15-20 de ani, nu doar ca si productie si expresie artistica (lucru care s-a intamplat sporadic in acest interval), ci si ca si promovare, marketing, imagine si voce unitara. Maturitate sesizata si de ICR care finanteaza prin programul "Dimitrie Cantemir" showcase/ul de care ziceam.
Pentru ca suntem in ani de criza, si totul merge invers, scena romaneasca a adaptat sloganul pompieristico-corporatistic "think global, act local" si l-a transformat in: "think local, act global". Pana acum cu succes. (To be continued).
*licenta CC inseamna pe scurt ca toate piesele pot fi descarcate la liber cu acordul artistului care hotareste daca ele pot fi remixate, reutilizate, folosite in scop comercial sau daca trebuie atribuite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment