20120504

Concert eveniment > New Pop Order > Porcelain Raft @ Control, vineri, 4 mai 2012


Porcelain Raft - Strange Weekends face parte din categoria acelor albume synth-pop contemplative si decorporalizate, globale si totusi foarte personale, cu destule cautari si experimentari in zona texturilor dar cu suficiente carlige melodice si de structura incat sa poata fi considerate pseudo-hituri (pentru un eventual Radio Guerilla by Night). Marele merit al albumului este ca inventarul sonic al pieselor este suficient de bland, si suficient de prietenos cu copiii (copiii mici si foarte mici), astfel incat sa poata fi ascultat ca soundtrack al unei dupa-amieze sau seri petrecute in gradina din spatele blocului, ori in livingul in care cativa micuti sub 4 ani isi debordeaza energia in jocuri pline de imaginatie.

Poate ca e un criteriu straniu pentru o muzica ce se vrea analizata ca obiect de sine statator, dar pentru mine functionalitatea si contextul in care aceasta se poate asculta au devenit mai importante decat elementul surpriza, experimentul si dinamica specifice muzicii electronice care de obicei graviteaza in jurul contextului de club si dans (cu elementele asociate).  Dar cand ai doi copii mici descoperi treptat (si cu oarecare usurare) faptul ca mare parte a muzicii electronice, in special EDM (electronic dance music - dark, abisala, hipnotica, minimala sau maximala, cerebrala si rece) nu se potriveste ca soundtrack al filmului zilnic in care traiesti ca parinte.

Da, am devenit mai conventional si mai deschis la exprimari mai cuminti, child-friendly si mai de familie. Porcelain Raft cu Strange Weekends e una dintre acestea si m-am bucurat sa aflu ca va concerta in cadrul excelentei serii New Pop Order care continua in Club Control, vineri, 4 mai, dupa ora 22. Muzica acestui italo-american din spatele proiectului Porcelain Raft, care dupa cum spune comunicatul, "imprumuta liber influente de la shoegaze la synth-pop, precum si timbrul vocal androgin", si "a facut din albumul sau de debut, Strange Weekend (Secretly Canadian, 2012), unul din cele mai interesante discuri pop ale inceputului de an."
Citez in continuare: "Undeva la New York, Roma, sau poate la Londra, se afla o valiza plina de inregistrari – rezultatul celor 27 de ani de activitate ai muzicianului Mauro Remiddi, cunoscut sub pseudonimul Porcelain Raft. Periplul artistic l-a transportat din Italia natala la Londra, apoi prin toata Europa cu Berlin Youth Circus, cantand muzica Klezmer, apoi in Coreea de Nord reinterpretand muzica traditionala, si in final la New York, cantand la pian intr-un spectacol de step, pe Broadway.

Toate aceste cautari se regasesc in albumul sau de debut, Strange Weekend, lansat la inceputul acestui an de casa de discuri Secretly Canadian, bine primit de critici si comparat cu nume mari, de la Lennon si Bowie la Ariel Pink si M83. Sound-ul sau lo-fi, dream pop, suav si atemporal, ofera ascultatorului o experienta onirica: “Strange Weekend este un instantaneu al timpului prezent”, spune Remiddi."

"Saccharine, hazy highs" – NME

"Italian's debut LP is an impressive step towards realising a defined identity" – BBC

"On Strange Weekend, Porcelain Raft sounds like a weary sojourner resigned to endlessly floating through the interstellar or spiritual cosmos. His forerunners are Marc Bolan, John Lennon and David Bowie" - Pitchfork

porcelainraft.com
Porcelain Raft – Unless You Speak From Your Heart (video)

Biletele la concertul Porcelain Raft vor costa 15 lei si vor fi disponibile la intrarea in Club Control (Str. Academiei, 19), in seara evenimentului. Dupa concert, petrecerea continua la Disco not Disco, cu Cliza.

Inceputa in 2009, seria New Pop Order i-a adus pana acum in Club Control pe: Thieves Like Us, Lowe, Discopolis, Vondelpark, Starfucker, When Saints Go Machine, Keep Shelly in Athens, Tropics si NZCA/Lines.

Concertul Porcelain Raft este organizat de Club Control (Str. Academiei, 19) si OneDay, cu sprijinul Wizzair si Hello Hotels. Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, VICE, IQads, Sapte Seri, Feeder, Zile si nopti, Orasul Meu, Zoom, Kaputt.ro, b365.ro, Hypestreet, BestMusic, Shopping Report, Shopping News, iConcert, Metropotam.

Facebook Event


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment