20130611

Underground on 12": Suburbs - Plaiesii (ARCHLP 026)

Suburbs - Plaiesii EP e un material relativ nou, aparut pe vinil in Canada la Archipel si e semnat de unul dintre acele proiecte de producatori de studio cu mai multe fete si mai multe persona, ale caror traiectorii sunt complet diferite de cele ale bedroom producer-ilor. Daca ultimii se multumesc sa isi compuna muzica fara intentia de a o publica si reusesc la un moment dat (sau nu) sa adune o masa critica de like-uri reale si virtuale care sa ii propulseze pe scena electronica digitala si sa ii atraga in vertijul gig-urilor semiprofesioniste, producatorii de studio cu multiple ego-uri sunt conectati la un altfel de cultura, cea a vinilului de 12", iar aparitiile lor sunt mai legate de un alt circuit al muzicii electronice.

Fac aceasta lunga introducere pentru ca Suburbs tine de categoria producatorilor de studio din undergroundul romanesc pe 12", despre care nu se vorbeste prea mult  -probabil pentru ca acest tip de artisti prefera sa ramana cumva intr-un circuit inchis si destul de reticent la expunerea pentru profani. Suburbs e un duo compus din doi producatori, dintre care unul mai face parte dintr-un alt proiect romanesc despre care vom vorbi cu alta ocazie.

EP-ul lansat in martie 2013 contine patru piese; pe prima o puteti asculta integral pe videoclipul de mai jos, facut special de Camelia Nedelcu inaintea release-ului oficial. Restul materialelor sunt disponibile urmand linkurile de la sfarsitul articolului. E un sound bogat si complex care, daca nu e complet spiritualizat, atunci are cu siguranta o tenta mistica si enigmatica. "Plaiesii" si "Amorf" nu sunt genul de trackuri pe care sa le integrezi intr-un DJ set energetic, ci mai degraba intr-un set de ezoteric lounge. Tot ceea ce pare previzibil la inceput ca si ritm se schimba in ceva complex, care capteaza ireversibil atentia.

Suburbs Plaiesii EP ARCHPL026 from Camelia Nedelcu on Vimeo.

Materialul semnat de Suburbs are un sound organic, cu influente dub techno, si un ritm care aminteste de breakbeats sau mimeaza four-to-the-floor folosind beaturi si elemente industriale atenuate de texturi clasice care se contopesc cu synthuri si efecte razante. Totusi piesesele nu se pierd intr-un spatiu artificial si sintetic ca multe alte compozitii electronice, ci reusesc sa creeze similaritati cu un spatiu real, cu incarcatura magica, si parca impregnat de un ritualism greu de descifrat. Poate ca nici nu trebuie sa il descifrezi, ci doar sa inchizi ochii si sa te bucuri surprins de el, ca si cum ai vedea niste nori albi pe un cer negru in noapte.


Vinilul Suburbs - Plaiesii EP este unul dintre ultimele titluri romanesti pe 12" pe care le puteti gasi pe rafturile magazinului vinil only Misbits de pe Fainari 43A. E bine de stiut ca in general aceste aparitii sunt in numar limitat (de obicei pe la 300) si daca vreti sa puneti mana pe el trebuie sa va grabiti. 

Multe multumiri lui Mis I de la Misbits, care a avut suficienta incredere incat sa faca un fel de intelegere cu un tip care a intrat intr-o zi pe usa magazinului, s-a interesat exclusiv de labeluri si proiecte romanesti si i-a propus un fel de pact pentru explorarea si promovarea aparitiilor romanesti pe vinil. Ioana P. aka Mis I "a semnat" deal-ul fara sa clipeasca si a avut amabilitatea sa ne semnaleze acest prim material romanesc. 

Cand sinteti pe langa Bucur Obor faceti o oprire pe Fainari 43A si intrati la Misbits. Universul de vinil a carui gazda este Ioana e o lume aparte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment