20110926

New Albums: Ayshay - WARN U EP



Se intampla din ce in ce mai rar ca muzica electronica sa aiba o dimensiune spirituala oarecare aleasa din alt registru decat cel parodic (ca la YACHT). Nici macar zona de new age nu mai produce nimic in zona asta, poate doar in afara seriilor de muzica de meditatie. Cu exceptia goa trance, din care mai transpira o speranta intr-un gen de mantuire hibrida venind simultant (simultan + mutant) de la aliens si din traditiile extrem orientale scena e prea absorbita de imanentul sunetului si a cuceririi unor noi teritorii sonice pentru a explora macar posibilitatile unui crossbreeding intre dimensiunile orizontale analogice sau digitale si cele verticale obtinute prin filed recording, sampling si reinterpretari ale cantecelor sacre ale omenirii. 

Nascuta in Senegal, crescuta in Kuweit si mutata la NY, Fatima Al Qadiri are toate datele sa o faca. In spatele proiectului Ayshay ("orice" in araba), Fatima compune o muzica fascinanta, simultan omagiu si reinterpretare a cantecelor sacre care i-au bantuit copilaria. Fatima isi construieste piesele cantand aceste fragmente sacre (cum e si salutul traditional "as salam alaikum" - pacea fie cu tine), procesandu-le pana ajung sa fie ca un val hijab aruncat peste propria identitate:
"constructed entirely out of her own vocals, which she filtered and layered upon one another ‘WARN-U’ is Al Qadiri’s attempt to reconfigure the concept of ‘sacred’ music as inspiring divine love and divine fear."

Pe album apare si un megamix facut de duo-ul Nguzunguzu din LA, pe care il iubesc pentru ca foloseste masiv (cel putin pentru piesa WARN U) un gen de procesare electronica a percutiei pe care nu am mai auzit-o de la jungle incoace si pe care am redescoperit-o de curand pe una din compilatiile ingropate in hardul cu muzica.

EP-ul a iesit pe 26 septembrie la TriAngle si contine inca doua piese pe langa cele doua citate aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment